c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor izmijenio Poslovnik

16.07.2012 07:24 ZAGREB, 13. srpnja 2012.Hina, Hrvatski sabor izmijenio je Poslovnik Hrvatskoga sabora o svom radu, čime je ukinuo institut ispravka netočnog navoda.

Uz ukidanje ispravka netočnog navoda nova poslovnička rješenja propisuju proširenje instituta replike, tako da će zastupnik moći replicirati i predstavniku Vlade te kluba zastupnika, a ovaj mu na repliku odgovoriti.

Replika zastupnika, odnosno odgovor na repliku, ne bi mogao trajati dulje od dvije minute, a zastupnik bi mogao na repliku odgovoriti samo jednom, i to na osnovno izlaganje.

Izmjene je doživio i institut povrede Poslovnika, ali su vladajući odustali od rješenja da se o prigovoru zastupnika na povredu Poslovnika ne bi odlučivalo odmah u sabornici.

Saborski zastupnici ubuduće bi dolazak u Sabor evidentirali elektroničkom karticom, umjesto dosadašnjeg upisa u knjigu dolazaka.

Izostanak sa sjednice Sabora trebali bi pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svoga kluba ili radnog tijela, no predloženo rješenje ne predviđa nikakve sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju.

Izmijenjeni Poslovnik predviđa i da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti u državnu službu na određeno vrijeme bez prethodne provedbe javnog natječaja, odnosno oglasa za primanje u državnu službu.

Na teret proračuna Sabora klubovi bi zapošljavali državne službenike do dana prestanka mandata pojedinog saziva Sabora.