c S
Dnevne novosti

Objavljen natječaj za izbor Glavnog ravnatelja HRT-a te članova NO-a i Programskog vijeća

17.07.2012 07:20 ZAGREB, 16. srpnja 2012.(Hina), Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije je u dnevnom tisku objavio natječaj za izbor Glavnog ravnatelja HRT-a i četiri člana Nadzornog odbora, te javni poziv za izbor devet članova Programskog vijeća HRT-a.

Za Glavnog ravnatelja HRT-a može biti izabrana osoba s hrvatskim državljanstvom, koja ima završen sveučilišni diplomski ili s njim izjednačen studij, aktivno znanje najmanje jednog svjetskog jezika (obvezno engleskog), ima najmanje deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima, poznaje medijsko zakonodavstvo i nove informacijske tehnologije te je predložila najbolji program rada i upravljanja HRT-om za predstojeće mandatno razdoblje, koje za Glavnog ravnatelja traje pet godina.

Taj položaj nespojiv je s dužnostima u državnim i tijelima jedinica lokalne i regionalne samouprave te tijelima političkih stranaka. Prijedlozi kandidata za Glavnog ravnatelja - sa životopisom, adresom prebivališta, brojem telefona, preslikama domovnice, diplome, radne knjižice, dokaza o znanju jezika te prijedlogom programa rada i upravljanja HRT-om za predstojeći mandat i izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika da nije u sukobu interesa - dostavljaju se Odboru za medije u roku 45 dana od dana objave natječaja.

Odbor će razmotriti sve prijedloge, te nakon što s kandidatima koji ispunjavaju uvjete obavi razgovor podnijet će Hrvatskom saboru prijedlog za imenovanje Glavnog ravnatelja kojega Sabor imenuje većinom glasova svih zastupnika. Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova koji se biraju na mandat od četiri godine. Četiri člana imenuje i razrješava Sabor većinom glasova svih zastupnika i na prijedlog Odbor za medije, a jedan član je predstavnik zaposlenika.

Za članove mogu biti birani hrvatski državljani sa završenim sveučilišnim diplomskim ili s njim izjednačenim studijem, imaju aktivno znanje najmanje jednog svjetskog jezika te najmanje deset godina radnog iskustva. Pri izboru će se voditi računa da barem po jedan član bude iz financijske i pravne struke te da većina ima radnog iskustva iz područja medija.

Za članove Nadzornog odbora ne mogu biti birani državni dužnosnici ni osobe koje obnašaju dužnosti u političkim strankama ili tijelima lokalne i regionalne samouprave, osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim pravnim osobama. Prijedlozi za članove Nadzornog odbora HRT-a - sa životopisom, adresom, brojem telefona, preslikom domovnice, izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika o nepostojanju sukoba interesa, te preslikom dokaza o znanju stranog jezika dostavljaju se saborskom Odboru za medije u roku od 30 dana od dana objave natječaja.

Odbor će razmotriti sve podnesene kandidature te će predložiti članove Nadzornog odbora Saboru koji ih imenuje većinom glasova svih zastupnika. Javnim pozivom za izbor devet članova Programskog vijeća HRT-a pozivaju se institucije, udruge i građani da podnesu obrazložene prijedloge kandidata. Vijeće ima jedanaest članova od kojih devet bira i razrješuje Hrvatski sabor, a dva člana biraju i razrješavaju novinari i drugi zaposlenici HRT-a koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa HRT-a.

Pet članova HRT-a imenuje se na mandat od četiri godine, dok ih se četiri imenuje na mandat od dvije godine. Članovima Programskog vijeća mogu biti birani samo hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su medijski i stručnjaci za audiovizualne djelatnosti, ugledni intelektualci, priznati umjetnici, stručnjaci i ostali javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unapređenje najviših vrednota ustavnog poretka, razvoj civilnog društva, obranu ljudskih prava i sloboda, promicanje kulture, znanosti i umjetnosti, te zaštitu slobode medija i izražavanja.

Za članove ne mogu biti birani državni dužnosnici niti osobe koje obnašaju dužnosti u tijelima političkih stranaka ili jedinica lokalne i regionalne samouprave, osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim pravnim osobama. Članovi Vijeća HRT-a, osim onih iz redova HRT-ovih zaposlenika, za vrijeme trajanja mandata ne smiju biti ni u kakvom financijskom ili poslovnom odnosu s HRT-oom niti od te medijske kuće stjecati bilo kakve prihode ili posredovati prilikom sklapanja poslova s trećim osobama.

Kandidature za članove Programskog vijeća - sa životopisom, adresom prebivališta, brojem telefona, preslikom domovnice, izjavom kandidata ovjerenom kod javnog bilježnika da nije u sukobu interesa te ostalim dokumentima kojima se dokazuje ispunjavanje propisanih uvjeta - dostavljaju se saborskom Odboru za medije u roku od 30 dana od dana objave javnog poziva.

Odbor će razmotriti sve kandidature te odrediti listu kandidata koji ispunjavaju uvjete javnog poziva i proslijediti je Saboru koji pojedinačno glasuje o svim kandidatima s te liste, a izabrani su oni koji dobiju najveći broj glasova zastupnika.