c S
Dnevne novosti

U novoj srbijanskoj vladi neće biti posebnog ministarstva za Kosovo

18.07.2012 07:10 BEOGRAD, 17. srpnja 2012.(Hina), Među 15 ministarstava koja će, kako se očekuje, činiti novu srbijansku vladu, ne bi trebalo biti ministarstva za Kosovo, koje je postojalo u vladi na odlasku i onoj prije nje, a Kosovo će, kako u utorak prenose beogradske ''Večernje novosti'', biti prije svega u nadležnosti ureda za Kosovo koji će najvjerojatnije djelovati pri novoj vladi.

Uz ured za Kosovo, kako doznaje taj dnevnik, Kosovom će se baviti i posebni odjeli koji će postojati pri svakom od ministarstava, s timovima ljudi koji će se baviti obrazovanjem, zdravstvom, financijama, pravosuđem i drugim područjima vezanim uz Kosovo, a svi odjeli će surađivati s uredom za Kosovo.

List navodi kako je zamisao Srpske napredne stranke (SNS), kojoj u novoj vlasti pripada resor Kosova, da svi u vladi - od premijera, preko potpredsjednika do ministara - vode brigu o Kosovu.

U razgovorima o tome treba li ukinuti dosadašnje ministarstvo za Kosovo prevagnuo je argument da postojanje tog ministarstva može ukazivati na to da se Srbija prema Kosovu odnosi kao da je u pitanju dijaspora, a u SNS-u smatraju da koncept prethodne vlade, koja je u svom sastavu imala to ministarstvo, nije donio rezultate, navodi list.

Konačna odluka o uredu za Kosovo očekuje se do kraja tjedna na sjednici Glavnog odbora SNS-a, a osim tog ureda u novoj vladi očekuje se još jedan ured koji će se baviti pitanjima dijaspore.

Mandatar za sastav nove srbijanske vlade, predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić proteklog tjedna je, nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma s partnerima te stranke u novoj vladajućoj koaliciji, najavio kako bi proces formiranja vlade u srbijanskom parlamentu mogao ući u svoju završnicu 23. srpnja.

Koalicijski sporazum, odnosno Sporazum o zajedničkim političkim ciljevima, kako glasi službeni naziv tog dokumenta, potpisali su, uz Dačića, čelnik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, predsjednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić te čelnici Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Jovan Krkobabić i Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković, dviju stranaka koje su od ranije u koaliciji sa SPS-om.

Govoreći o novoj vladi, Dačić je kazao kako je želja svih u koaliciji da ona bude manja i da u sastavu ima 15 ministarstava, no to će, po njegovim riječima, biti predmet dogovora u narednim danima.