c S
Dnevne novosti

Hrvatski narodni sabor o haškoj presudi čelnicima Herceg-Bosne

19.07.2012 07:14 MOSTAR, 18. srpnja 2012.(Hina), Glavno vijeće Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) u BiH izrazilo je očekivanje da će presuda Haškoga suda (ICTY) odbaciti tezu o udruženom zločinačkom pothvatu protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg-Bosne, navodeći da haško tužiteljstvo tom tezom nastoji kriminalizirati cijeli hrvatski narod u BiH.

"Glavno vijeće odbacuje tezu Tužiteljstva ICTY-a o udruženom zločinačkom pothvatu za koji se sudi visokim hrvatskim civilnim i vojnim dužnosnicima iz Bosne i Hercegovine.

Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu je pokušaj kriminalizacije cijeloga jednoga naroda i svakoga pripadnika toga naroda", navodi se u priopćenju nakon održane sjednice Glavnoga vijeća HNS-a.

Dodaje se da konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu, koju ne poznaje međunarodno kazneno pravo, "upućuje na političku instrumentalizaciju tužiteljstva" te predstavlja odstupanje od načela Haškoga suda koji bi trebao procesuirati konkretne ratne zločine.

Izricanje prvostupanjske presude protiv nekadašnjih visokih dužnosnika Herceg-Bosne Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Slobodana Praljka, Valentina Ćorića i Berislava Pušića očekuje se krajem ove ili početkom slijedeće godine.

Tužiteljstvo je na temelju teze o navodnom udruženom zločinačkom pothvatu, predvođenom bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, za Prlića, Stojića, Praljka i Petkovića zatražilo 40 godina zatvora, za Ćorića 35, a za Berislava Pušića 25 godina zatvora, dok su obrane zatražile njihovo oslobađanje.