c S
Dnevne novosti

Veselinović o nerješavanju problema Hrvata u Srbiji

19.07.2012 07:10 SUBOTICA, 18. srpnja 2012.(Hina), Supredsjedavajući Mješovitoga odbora za zaštitu manjina Srbije i Hrvatske, sa srbijanske strane, Janko Veselinović izjavio je da će "vjerojatno doći do doći do zastoja u rješavanju pitanja Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj", prenio je u srijedu program na hrvatskom jeziku Radio Subotice.

"Na temelju sastava buduće Vlade i na temelju politika koje je vodila, pogotovo Srpska napredna stranka (SNS), a i retorike kojom se u posljednje vrijeme služi Socijalistička partija Srbije (SPS), mislim da previše prostora za brigu o nacionalnim manjinama neće biti. Bit će to vjerojatno načelno, zbog Europske unije, ali sadržajnog pomaka i ostvarivanja onoga što je u Ustavu i zakonu zapisano neće na pravi način biti", izjavio je Veselinović, koji je bio i predsjednik Odbora srpsko-hrvatskog prijateljstva u bivšem sazivu Skupštine Srbije.

On je rekao da to "za običnog čovjeka, pripadnika nacionalne manjine znači da ta pitanja neće biti rješavana i da nas očekuje neizvjesno razdoblje. Ipak, dajmo priliku novoj Vladi da pokaže kako to neće biti tako". Politički analitičar Tomislav Žigmanov očekuje "osnaživanje antihrvatskog raspoloženja zbog čega će, ali i dolaskom SNS-a i njezinih dužnosnika, vjerojatno pojedini procesi demokratizacije biti zaustavljeni".

"Posredno, tako će odnosi u regiji postati složeniji, prije svega s Republikom Hrvatskom, što se onda posljedično može negativno odraziti na položaj hrvatske zajednice u Srbiji", naveo je Žigmanov. Iako je predsjednik Tomislav Nikolić pozvao političke predstavnike nacionalnih manjina da budu sudionici nove vlasti, veći dio njih neće se odazvati jer veoma dobro poznaju političku prošlost, prije svega članova SNS-a, zaključio je Žigmanov.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić izrazio je bojazan, kako prenosi Radio, od jačanja desničarskih snaga zbog promjene vlasti u Srbiji, ali je istakao da će njegova stranka tražiti načina za nastavak temeljnoga cilja - poboljšanja ostvarivanja nacionalnih prava Hrvata u Srbiji.

"Očekujem da će stanovitih problema biti i da se programi neće ostvarivati u opsegu kao do sada. Sada smo oporba u Republici i nećemo imati milosti, iznosit ćemo sve probleme koje Hrvati u Srbiji imaju", rekao je Kuntić. U Srbiji će biti formirana nova vlada koju će činiti čelnici SNS-a, SPS-a i Ujedinjenih regiona Srbije. Demokratska stranka Borisa Tadića, s kojom je DSHV u koaliciji, prelazi u oporbu.