c S
Dnevne novosti

Vlada uvodi nadzor nad potrošačkim kreditima

20.07.2012 07:24 ZAGREB, 19. srpnja 2012.Hina, Vlada je predložila izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se uvodi nadzor nad svim potrošačkim kreditima i zabranjuju lihvarski uvjeti kreditiranja.

Izmjenama se regulira nadzor nad svim potrošačkim kreditima, a svatko tko se bavi tim kreditiranjem mora dobiti licencu od Ministarstva financija.

Regulira se i visina kamatne stope koja se može mijenjati samo uz suglasnost potrošača, te ne može biti veća od 12 posto, rekao je na sjednici Vlade ministar financija Slavko Linić.

Ukida se izuzeće od primjene zakona za kredite u iznosu manjem od 1500 kuna, kao i izuzeće za kredite dane temeljem zaloga. Uočili smo da se u posljednje vrijeme mnogi trgovci i pružatelji usluga bave potrošačkim kreditima bez ovlasti, te nastoje izbjeći kontrole i nadzor, kaže Linić.

Oni spuštaju svoje limite za potrošačke kredite ispod 1500 kuna, a jedan kredit u većem iznosu razbijaju na manje. No, veći je problem što u klauzulama ugovora određuju da mogu sami utvrđivati kamate, pa i nerealno visoke kamate na koje se potrošač ne može žaliti, ističe Linić.

U vrijeme krize na taj se način ugrožava potrošače i dovodi na rub egzistencije, pa Ministarstvo financija izmjenama zakona nastoji građane zaštititi od divljanja i neodgovornog ponašanja u kreditiranju kupnje robe i usluga.

Linić je napomenuo da će neregulirani ostati samo krediti koje daju sindikalne organizacije i poslodavci svojim djelatnicima. Premijer Zoran Milanović dometnuo je kako se novim zakonom također "destimulira uništavanje komunalne i javne imovine", jer se takvi krediti reklamiraju na papirićima koji se lijepe po stupovima i tramvajskim stajalištima.