c S
Dnevne novosti

Vlada uvodi "registar pedofila"

20.07.2012 07:20 ZAGREB, 19. srpnja 2012.Hina, Vlada je usvojila prijedlog Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji kojim se i u Hrvatsku uvodi tzv. "registar pedofila".

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić najavio je na Vladinoj sjednici da se izmjenama zakona, koji će ići u dva saborska čitanja, uvodi registar počinitelja seksualnih kaznenih djela na štetu djece.

Taj će registar biti tajan, a zakonom se regulira mogućnost davanja podataka iz njega. Sva ministarstva trebaju u svojem djelokrugu propisati poslove u kojima se dolazi u doticaj s djecom, te će se kod zapošljavanja na tim poslovima tražiti potvrda da ta osoba nije u registru.

Na taj način ćemo odvratiti sve osobe koje znaju da su u registru od javljanja na te poslove i time ih eliminirati iz doticaja s djecom, rekao je Miljenić.

U registru će se moći završiti i zbog nekih kaznenih djela koja nisu seksualna, poput trgovine djecom, ali smatramo da se za takvo djelo mora ući u registar, dodao je Miljenić.

Druga novost koju donosi zakon je Europski informacijski sustav kaznene evidencije (ECRIS) - to je sustav razmjene podataka iz kaznenih evidencija na razini EU, čime će se omogućiti osobama osuđenim u drugim zemljama da u Hrvatskoj ostvaruju određena prava koja nemaju u svojim zemljama, kao i obrnuto.

Osim toga, novim zakonom se drugačije reguliraju pravne posljedice osude, jer se daje širi okvir usklađen s Ustavom, i mogućnost da se svakim posebnim zakonom uredi kakve će biti posljedice osude u pojedinom području, rekao je Miljenić.