c S
Dnevne novosti

Hajdaš-Dončić: u EK postoji spremnost za pomoć Hrvatskoj u povezivanju njezina juga

20.07.2012 07:18 ZAGREB, 19. srpnja 2012.(Hina), U Europskoj komisiji (EK) postoji spremnost da pomogne Hrvatskoj u rješavanju povezivanja hrvatskog, a time i europskog teritorija, izjavio je danas ministar mora, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš-Dončić.

Ministar je nakon sjednice Vlade novinare izvijestio kako prve zabilješke iz razgovora koje Vladin tim (ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Branko Grčić te on kao resorni ministar) vodi s povjerenicima EK ohrabruju Hrvatsku da s BiH pokuša bilateralno riješiti povezanost s hrvatskim jugom kroz neumski koridor, ali i da, ne dođe li do takvog sporazuma, počnu razgovori o izgradnji "novog, redefiniranog Pelješkog mosta".

"Ako to nećemo uspjeti izdogovarati s BiH, onda ćemo pokušati razgovarati o izgradnji redefiniranog Pelješkog mosta. Duboko u to vjerujem, jer u svim razgovorima koje vodi ovaj tim s povjerenicima postoji spremnost EK da pomogne Hrvatskoj da riješi povezivanje hrvatskog, dakle i europskog teritorija", kazao je.

Pojasnio je da, ako hrvatska Vlada i uz asistenciju EK ne uspije s BiH dogovoriti nesmetan prolaz kroz neumski koridor, postoji mogućnost da se kroz CEF (Connecting Europe Facility) ili europski Fond za regionalni razvoj (RDF) u idućem programskom razdoblju pronađe novac za sufinanciranje izgradnje Pelješkog mosta. Ministar je naglasio kako će se o tome više znati uskoro, nada se i prije ljetnog raspusta u EK koja ima razumijevanje da se problem povezanosti hrvatskog juga riješi na jedan od ta dva načina.

"Izgradnja neumskog koridora bila bi brža i jeftinija, no ukoliko nećemo moći dobiti bilateralni sporazum s BiH, postoji spremnost EK da se u idućem programskog razdoblju razmotri sufinanciranje izgradnje novog, redefiniranog Pelješkog mosta", ustvrdio je Hajdaš-Dončić.

Upitan znači li da most nije prioritet nego alternativa koridoru, odgovorio je kako Vlada i njegovo ministarstvo imaju u pripremi nekoliko prijedloga za povezivanje hrvatskog juga - na razini tehničkog prijedloga radi se o neumskom koridoru kao vizualnom rješenju i prijedlogu nove pripreme natječaja za izgradnju Pelješkog mosta.

"Jedan od ta dva rješenja svakako ćemo vrlo brzo u suradnji s EK i implementirati, odnosno početi provoditi. Više o tome znat ćemo zasigurno za desetak dana", rekao je ministar, naglasivši kako je za Hrvatsku bitno i dobro da u tim pregovorima više nije sama, već pregovara i kao buduća članica EU.

Na pitanje koliko bi taj novi, redefinirani most bio jeftiniji od prvotnog rješenja, odgovorio je kako Hrvatske ceste s projektantima razmatraju neka idejna rješenja, osobito ona koja se odnose na smanjenje raspona i same širine mosta, te da bi novo rješenje bilo jeftinije za nekih 30-tak posto.

No, istaknuo je, ako se i krene u taj projekt cijena ovisi o tome da projekt mora biti pripremljen u skladu s europskim pravilima te da će se na natječaj moći javiti i europske tvrtke.

Novinare je zanimalo i kako to da potpredsjednik Vlade za europske fondove Branko Grčić, što proizlazi iz njegovih izjava, nije baš bio upoznat s tom idejom, na što je Hajdaš-Dončić odgovorio kako je i Grčić dobro s tim upoznat jer svi u Vladinom timu "maksimalno surađujemo".