c S
Dnevne novosti

Bundestag golemom većinom podupro plan pomoći Španjolskoj

20.07.2012 07:12 BERLIN, 19. srpnja 2012.(Hina/AFP), Zastupnici u njemačkom parlamentu u četvrtak su golemom većinom odobrili dodjelu Španjolskoj europske pomoći od najviše 100 milijardi eura, nužne za stabilizaciju španjolskog bankarskog sustava, objavio je predsjednik Bundestaga Norbert Lammert.

Na sjednici je bilo 583 zastupnika, od kojih su 473 glasovala "za", 97 "protiv", a 13 ih je bilo suzdržanih. Odobrenje parlamenta bilo je nužno da bi Njemačka mogla u petak na sastanku ministara financija eurozone dati suglasnost za dodjelu pomoći Madridu.

Lammert je posebno istaknuo da se današnjoj izvanrednoj sjednici, održanoj u vrijeme ljetne parlamentarne stanke zbog godišnjih odmora, odazvalo čak 94 posto svih zastupnika.

To je u protekle dvije godine bilo već deseto izjašnjavanje Bundestaga, od čijih se zastupnika traži mišljenje na gotovo redovnoj bazi svaki put kad se dužnička kriza u Europi pogorša.

Uz iznimku nekolicine zastupnika s obje strane koji se protive toj neuobičajenoj pomoći, namijenjenoj isključivo bankama, a ne cijeloj državi, kao što je to bio slučaj s Grčkom, Irskom i Portugalom, za dodjelu pomoći glasovali su i vlast i oporba, a prijedlog je u cijelosti odbila samo ultraljevičarska stranka Die Linke.