c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon i Josipović: Hrvatska pridonosi mirovnoj politici u svijetu

23.07.2012 07:20 BRIJUNI, 21. srpnja 2012.Hina, Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u subotu je nakon susreta na Brijunima s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u izjavi za novinare pohvalio hrvatske napore i njezin doprinos mirovnoj politici u svijetu što je "nešto što jača ne samo Hrvatsku, već cijelu regiju i svijet", a predsjednik Josipović izrazio je zadovoljstvo što je i sam glavni tajnik UN-a prepoznao hrvatsku mirotvornu politiku u regiji i njezinu važnost za mir i sigurnost, ne samo u regiji nego i šire.

"Ta politika dobit će na važnosti našim članstvom u EU jer će Hrvatska kao uspješna priča biti primjer drugima", kazao je predsjednik Josipović dodavši da je vitalni interes Republike Hrvatske u regiji da vlada mir i suradnja na svim područjima, od gospodarskog do diplomatskog. "Hrvatska će i dalje kroz svoju politiku promovirati tu suradnju kako je to činila i do sada", poručio je hrvatski predsjednik.

Naglasio je kako je tijekom susreta s Banom imao priliku razgovarati o vrlo ozbiljnim pitanjima s kojima se suočava međunarodna zajednica te da se razgovaralo o dvadeset godina hrvatskog članstva u UN-a u sklopu kojih je Hrvatska, kako je rekao "prošla jedan veliki put, od države u nastajanju koja je tražila pomoć, do države koja danas aktivno sudjeluje u radu u Ujedinjenim narodima i tu pomoć daje drugima".

"Hrvatska je vrlo aktivna članica UN-a sudjeluje u mnogim tijelima a vrh naše aktivnosti bilo je nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti. Ujedno sudjelujemo u devet operacija UN-a s brojnim vojnim, policijskim i civilnim osobljem", podsjetio je Josipović dodavši kako je Hrvatska članica brojnih tijela UN-a ili se natječe da bi postala članica nekih od važnih tijela. "Tu vidimo priliku da afirmiramo svoju mirotvornu politiku koju smo i do sada promovirali u regiji.

Činjenica da smo ispunili kriterije za pristupanje EU govori kako je Hrvatska dostigla visoke standarde te stoga očekujemo i dalje reforme", kazao je Josipović dodavši da se tijekom susreta s glavnim tajnikom UN-a posebno raspravljalo o članstvu u EU u kontekstu regionalne politike i razvoja događaja u regiji. "Hrvatska podupire napore glavnog tajnika da se u Siriji očuvaju ljudska prava i ljudski životi i da se na miran način razriješi vrlo komplicirana situacija koja tamo vlada", poručio je Josipović dodavši kako je posjet Ban Ki-moona ovoj regiji "doprinos politici mira i suradnje koju mi provodimo".

Glavni tajnik UN-a izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj u prigodi 20. obljetnice članstva u UN-u te je ujedno Hrvatskoj čestitao skorašnje članstvo u Europskoj uniji. "Hrvatska i UN tijekom 20 godina članstva stvorili su vrlo čvrsto partnerstvo koje je započelo sa situacijom u kojoj se i sama Hrvatska nalazila kao zemlja u kojoj su se nalazile mirovne snage UN-a", kazao je Ban dodavši da su hrvatski vojnici sada u okviru mirovnih snaga UN-a stacionirani u Africi, Aziji, Bliskom istoku i dvjema Amerikama.

Po njegovim riječima svoju predanost globalnom miru i stabilnosti Hrvatska je jasno pokazala svojim članstvom u Vijeću sigurnosti UN-a od 2008. do 2009. godine. "Hrvatska je prošla dojmljivu preobrazbu od zemlje koja je sama bila korisnik međunarodne pomoći do zemlje koja daje pomoć drugima", istaknuo je Ban zaključivši kako "Hrvatska može računati na UN, a UN će i dalje računati na Hrvatsku u ostvarenju svoje važne misije".

Na pitanje novinara zašto u okviru posjeta Hrvatskoj nije posjetio istočni dio Hrvatske koji je, kako je i sam nedavno istaknuo bio primjer jedne od najuspješnijih UN-ovih misija mirne reintegracije, Ban je kazao kako bi želio posjetiti Vukovar budući da UN ima tamo puno projekata. "Posjećujem mnoga područja u ovoj regiji. Vukovar je bio poprište najtežih ratnih zločina počinjenih na hrvatskom teritoriju i nadam se da će svi počinitelji biti privedeni pravdi", poručio je Ban ki Moon.

Na pitanje kako komentira izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića koji je ujedno i predsjednik Opće skupštine UN-a kako će Kosovo ući u UN samo preko njega mrtvog te kako su u Vijeću sigurnosti i dvije zemlje koje misle isto kao i Srbija po pitanju članstva Kosova Ban je kazao kako se posjet Kosovu odvija u okviru šire misije posjeta balkanskim zemljama. "Status Kosova reguliran je u okviru rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244 a izjavu Jeremića imat ću prilike komentirati tijekom posjeta Srbiji nakon što ću s njime razgovarati", istaknuo je Ban.

Predsjednik Josipović je naglasio kako je stajalište Hrvatske prema Kosovu definirano činjenicom "da smo mi priznali Kosovo te da je hrvatska politika određena tom činjenicom". "Mi želimo dobre odnose sa svim zemljama u regiji i nastojimo takve odnose izgraditi i sa Srbijom. Izjava Vuka Jeremića kao ministra je očekivana jer je takva politika Srbije prema Kosovu", istaknuo je Josipović dodavši kako bi Jeremić trebao "odvojiti svoju funkciju predsjednika Opće skupštine UN-a od političara lokalne naravi i u tom kontekstu je njegova izjava možda neprimjerena".