c S
Dnevne novosti

Vlada novom uredbom zadržala dosadašnje trošarine na naftne derivate

24.07.2012 07:24 ZAGREB, 23. srpnja 2012.(Hina), Hrvatska je Vlada odlučila da se nove, za 15 lipa više trošarine na naftne derivate, do daljnjega neće primjenjivati.

Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donesena Uredba o visini trošarina na motorni benzin i plinsko ulje, priopćeno je iz Odnosa s javnošću Vlade.

Po toj novoj uredbi, koja na snagu stupa 24. srpnja, trošarine se zadržavaju na dosadašnjim razinama, odnosno trošarina na motorni benzin i nadalje ostaje 2,95 kuna po litri (2.950 kuna za 1.000 litara), a na plinsko ulje za pogon i nadalje će biti 2,05 kuna po litri (2.050 kuna za 1.000 litara).

Tom novom uredbom ujedno prestaju važiti ovaj mjesec donesene uredbe koje su predviđale povećanje trošarina za 15 lipa po litri. Naime, Vlada je 5. srpnja donijela uredbu kojom je regulirala povećanje trošarina za 15 lipa po litri, odnosno za motorni benzin sa 2,95 kuna na 3,10 kuna po litri, a plinsko ulje za pogon, odnosno dizelska goriva sa 2,05 kuna na 2,20 kuna po litri, predvidjevši da ta uredba stupi na snagu 10. srpnja.

No, uvažavajući uočene poremećaje na tržištu naftnih derivata, Vlada je 9. srpnja primjenu viših trošarina na naftne derivate odgodila za dva tjedna, odnosno do 24. srpnja kada treba doći do redovne dvotjedne korekcije cijena naftnih derivata temeljem Pravilnik o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Kako bi s višim trošarinama derivati znatnije poskupjeli, Vlada je donijela novu uredbu kojom je zadržala i dosadašnje trošarine.

Ministar financija Slavko Linić je krajem prošlog tjedna najavio kako će Vlada odustati od povećanja trošarina na naftne derivate od sutra, 24. srpnja, te izjavio kako se veće trošarine ne bi primjenjivale dok cijena najprodavanijeg benzina ne padne ispod 10 kuna.

Neslužbene procjene koje su se tijekom ovog vikenda pojavile u nekim medijima pokazale su da bi od 24. srpnja, i uz sadašnje trošarine, cijene naftnih derivata mogle porasti za 30-ak lipa po litri, odnosno da bi cijena najprodavanijeg eurosupera 95 sa sadašnjih 10,08 kuna mogla porasti na 10,38 kuna po litri.

Ministarstvo gospodarstva treba utvrditi i objaviti najviše razine cijena naftnih derivata koje će vrijediti u iduća dva tjedna.