c S
Dnevne novosti

EU pojačava pritisak na sirijski režim

24.07.2012 07:08 BRUXELLES, 23. srpnja 2012.Hina, Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije pojačali su u ponedjeljak pritisak na Siriju, proširenjem popisa osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje te su pooštrili pravila vezana uz zabranu izvoza oružja.

Riječ je o 17. krugu sankcija koje EU uvodi protivi režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Na popis osoba kojima se zamrzava imovina i zabranjuje putovanje u EU dodano je 26 novih imena.

Također su na popis uvrštena još tri sirijska poduzeća. Ministri su također zaključili da je potrebno pregledati svaki brod ili zrakoplov čije je odredište Sirija, a za koje se sumnja da prevoze oružje.

EU je u svibnju uveo zabranu izvora oružja u Siriju. Europska komisija je u ponedjeljak objavila da je udvostručila svoju humanitarnu pomoć za sirijske izbjeglice, koja je dosegnula 63 milijuna eura.

"EU stoji uz sirijski narod u ovom kritičnom trenutku u njihovoj mirnoj i hrabroj borbi za slobodu, dostojanstvo, demokraciju i ljudska prava", kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove.

EU također izražava zabrinutost zbog prelijevanja krize izvan sirijskih granica te napada režima na civilno stanovništvo.