c S
Dnevne novosti

Pusić na sastanku o Jadransko-jonskoj makroregiji

24.07.2012 07:12 BRUXELLES, 23. srpnja 2012.Hina, Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je u ponedjeljak u Bruxellesu zajedno sa svojim kolegama iz Italije, Slovenije i Grčke na sastanku s povjerenikom za regionalnu politiku Johannesom Hahnom o Jadransko-jonskoj regiji.

Riječ je o inicijativi koju je pokrenula Italija, a kojoj su se pridružile Hrvatska, Slovenija i Grčka, da se izradi strategija za Jadransko-jonsku makroregiju, po uzoru na dvije već usposavljene europske makroregije, Baltičku i Podunavsku.

Ta bi makroregija uključivala tri zemlje članice EU-a - Italiju, Grčku i Sloveniju, skoru članicu Hrvatsku, te kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU - Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Albaniju.

Ministrica Pusić je rekla da se zasad razgovora o mogućnosti da se u prvo vrijeme u to uključe samo obalni dijelovi tih država, a onda bi se postupno to širilo i na ostatak njihova teritorija.

Makroregionalni pristup novi je oblik suradnje između susjednih regija u Europskoj uniji i izvan nje kako bi se bolje iskoristili postojeći instrumenti poput strukturnih fondova, to jest da se sinergijom različitih instrumenata i politika za isti novac postigne veća dodana vrijednost.

Namjera je da se strategija za Jadransko-jonsku regiju dovrši 2014. godine, kada će Vijećem EU-a predsjedati Grčka i Italija.