c S
Dnevne novosti

Linić najavio daljnju štednju i odricanja

25.07.2012 07:15 ZAGREB, 24. srpnja 2012.(Hina), Ministar financija Slavko Linić u razgovoru za Dnevnik HTV-a izjavio je da nas štednja i odricanja očekuju i u idućoj godini kako bi se izbjegla prevelika zaduživanja.

Linić je ustvrdio da je njihova obveza prije svega prestati se zaduživati izvan mogućnosti, a da bi to ostvarili, rekao je, potrebno je smanjiti deficit. U idućoj godini namjera je vlade ostvariti gospodarski rast, ulaganja u privredu i otvaranja novih radnih mjesta ali istodobno štedjeti, rekao je na upit o smjernicama za proračun 2013. godine.

"U isto vrijeme i nadalje odricanja i štednja", rekao je Linić. Štedjet će se, kazao je, u dijelu subvencija i u racionalnom trošenju sredstava za plaće, ali ne izvan onoga što se trenutno pregovara sa sindikatima.

Ministar Linić je najavio da će prve liste poreznih dužnika građani moći vidjeti sa zadnjim danom srpnja.

"Vlada ima odgovornosti prema svim građanima koji redovito plaćaju svoje poreze i koji su uredni", ustvrdio je Linić, komentirajući kritike zbog objave poreznih dužnika. Ustvrdio je kako žele napraviti vrlo jasnu razliku između urednih i neurednih obveznika. "Kritike u tom djelu nismo baš voljni saslušati", rekao je Linić.

Kad je riječ o nelikvidnosti, koja je dosegnula rekord od 44 milijarde kuna, Linić je rekao da vlada pokušava ponuditi rješenje kroz zakon o financijskom poslovanju.

"Vladin program je da za isti stol metne dužnika sa svim vjerovnicima, među kojima je i hrvatska država", rekao je Linić, dodavši da je jasna poruka ostalim vjerovnicima kako žele otpisati dugove da bi zadržali i sačuvali radna mjesta te da bi tvrtka mogla poslovati.

Rekao je i da isplata plaća i mirovina kao i svih socijalnih davanja najesen nije upitna i da će za to biti sredstava ali u predviđenim okvirima.

Proračunski prihodi u prvih šest mjeseci ostvareni su u visini planiranih 50 posto, i to van sezone i u vrijeme dok nije bilo investicija. U drugoj polovini godine, s turistima i daleko jačim investicijama, Linić očekuje bolje punjenje proračuna. Bude li većih prihoda najavio je smanjenje deficita.