c S
Dnevne novosti

Potpredsjednik Sabora Leko sastao se s Thomasom Wieserom

25.07.2012 07:15 ZAGREB, 24. srpnja 2012.(Hina), Fiskalna i financijska stabilnost Europske unije i eurozone, provedba nužnih reformi prije ulaska Hrvatske u punopravno članstvo i financijski aspekti hrvatskog članstva u Europskoj uniji bili su u utorak središnje teme sastanka potpredsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i predsjednika Odbora za gospodarstvo i financije Vijeća Europske unije Thomasa Wiesera, priopćeno je iz Sabora.

Wieser je najavio da odbor kojim predsjeda najesen planira objaviti dokument koji bi trebao dati smjernice za stvaranje europske bankovne i financijske unije, pri čemu, kako je rekao, treba voditi računa o ustavnim pravima glede fiskalne odgovornosti u pojedinačnim članicama Europske unije, navodi se u priopćenju.

"Hrvatska članicom Europske unije postaje u trenutku ozbiljne gospodarske recesije i nužno je provesti ozbiljne reforme kako bi njezino članstvo u Uniji bilo uspješno", rekao je Wieser, istaknuvši potrebu zaustavljanja i smanjivanja rasta vanjskog duga, vodeći računa o reformama mirovinskog sustava, zdravstva, energetskog sustava i željeznice te o općoj klimi za nove investicije.

Potpredsjednik Sabora, po priopćenju, ustvrdio je da će Hrvatska ispuniti sve obveze prije ulaska u EU, uključujući i standarde financijske discipline Europske unije.

"Hrvatski sabor i hrvatski građani spremni su izgraditi Hrvatsku i hrvatsko društvo kako bismo 1. srpnja 2013. postali poželjna članica Europske unije, za što imamo kapacitete", zaključio je Leko.