c S
Dnevne novosti

Thaci: Ban Ki-moon prihvaća novu realnost na Kosovu

25.07.2012 07:10 PRIŠTINA, 24. srpnja 2012.(Hina), Kosovski premijer Hashim Thaci ocijenio je u utorak da je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon "prihvatio novu realnost na Kosovu" kao i težnje kosovskog naroda za ulaskom u euroatlantske integracije.

Na konferenciji za novinare, održanoj odvojeno poslije sastanka s glavnim tajnikom UN-a u prištinskoj zračnoj luci, Thaci je kazao da je Ban Ki-moon prihvatio težnje naroda Kosova za ulaskom u EU i NATO.

Kosovski premijer također je istaknuo kako UN ne sudjeluje i ne može sudjelovati u dijalogu između Prištine i Beograda koji je započeo prije dvije godine uz posredovanje EU.

Dodao je i da je potrebno ostvariti do sada postignute dogovore kako bi se taj dijalog nastavio. Thaci je kazao da je glavnog tajnika UN-a izvijestio o postignućima koje su ostvarile kosovske državne institucije nakon proglašenja neovisnosti Kosova 17. veljače 2008. godine.

Po njegovim riječima, UNMIK ima simboličnu ulogu na Kosovu, a prisutnost misije UN-a posebno se primjećuje na sjeveru Kosova naseljenom većinskim Srbima.

Thaci je glavnog tajnika podsjetio da je više od polovica zemalja članica UN-a priznalo Kosovo te ga je izvijestio da se na jesen okončava proces nadziranja neovisnosti Kosova te da će biti usvojene ustavne promjene, što je, po njegovoj ocjeni, od izuzetna značenja za daljnji razvoj Kosova.

"Kosovska vlada će se angažirati na konkretnim projektima i aktivnostima na sjeveru zemlje i približavanju građana tog dijela institucijama Kosova", rekao je Thaci o sjeveru Kosova pretežito naseljenom Srbima koji ne priznaju prištinske institucije.

Kosovo se, prema Thaciju, zauzima za dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, uključujući Srbiju, a takvi odnosi su, kako je istaknuo, prioritet vlade koju predvodi.