c S
Dnevne novosti

Zmajlović: termoelektrana Plomin 3 bit će na ugljen

25.07.2012 07:11 PULA, 24. srpnja 2012.Hina, Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović potvrdio je najavu potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da će termoelektrana Plomin 3 definitivno i konačno biti na ugljen, istaknuvši kako je savjetodavno stručno povjerenstvo donijelo dodatne mjere zaštite okoliša na osnovi Studije utjecaja na okoliš, koja kao energent predviđa ugljen.

Na novinarski upit, misli li da termoelektrana Plomin 3 (blok C) zadovoljava zahtjeve zaštite okoliša, naglasio je kako Ministarstvo mora poštovati proceduru i propise te kako se moraju ispuniti najviši standardi zaštite okoliša.

"Mi ćemo inzistirati na tome da se ugrade dodatne mjere zaštite okoliša vezane uz projekt TE Plomin, koje će investitor morati ugraditi", ustvrdio je Zmajlović.

Njega je u sjedištu županije u Puli primio zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić, kojom prigodom je podupro najveći istarski projekt gospodarenja otpadom Kaštijun, kao i napore koje županija čini u zaštiti vodocrpilišta.

"U Istarsku županiju došao sam se uvjeriti u provedbu projekata vezanih prije svega uz gospodarenje otpadom", istaknuo je Zmajlović.

Dodao je kako je posjetom Puli zapravo htio dati jedan "dodatni vjetar u leđa" za pokretanje projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun", vrijedan 29 milijuna eura.

"To je jedan od zrelijih projekata u Hrvatskoj", kazao je dodavši kako će nastojati da ovakvi projekti zažive i u drugim hrvatskim područjima, pa se u tom pravcu već rade projektne studije, a poznato je i koliko će one stajati.

"Naša je želja da već slijedeće godine započnemo s realizacijom projekata izgradnje centara koji će premašiti vrijednost od 150 do 200 milijuna eura, koje ćemo financirati iz fondova Europske unije", - poručio je Zmajlović.