c S
Dnevne novosti

EK predlaže mjere protiv lažiranja bankovnih indeksa

26.07.2012 07:16 BRUXELLES, 25. srpnja 2012.(Hina/Reuters) Europska komisija upozorila je u srijedu da bi EU mogao preuzeti nadzor nad indeksima poput Libora, a jedan od vodećih dužnosnika Komisije žestoko je napao englesku središnju banku što nije spriječila lažiranje podataka.

Manipuliranje Liborom, londonskom međubankovnom ponudbenom kamatnom stopom, koja služi za određivanje cijena financijskih proizvoda u vrijednosti u bilijunima dolara diljem svijeta, dovelo je do kazne od 453 milijuna dolara za banku Barclays, smijenjen je njezin glavni direktor, a i nekoliko drugih banaka moglo bi se naći uvučeno u skandal s namještanjem kamatnih stopa.

U najavi mjera kojima će se kriminalizirati namještanje bankovnih indeksa, Michel Barnier, europski povjerenik zadužen za regulativu rekao je da ispituje mogućnost tješnjeg nadzora nad tim indeksima te doveo u pitanje sadašnju metodu izračuna. Banke trenutačno nadziru Libor i njegov ekvivalent za eurozonu Euribor, ali samoreguliranju je došao kraj.

"Sve je podložno promjenama osim jedne stvari, a to je status quo i samoreguliranje", rekao je novinarima Barnier. "Morat ćemo predložiti dalje... metode za... javni nadzor svih referentnih stopa". Europska bankovna federacija koja nadgleda Euribor, objavila je da podupire što brži javni nadzor.

Barnier je predlaže da se kazneno gone brokeri i ostali uključeni u lažiranje indeksa poput Libora, a nova pravila neće stupiti na snagu prije 2015. Viviane Reding, EU-ova povjerenica za pravosuđe kaže da su te mjere tek prvi korak u borbi protiv nedopuštena ponašanja bankara koje je usporedila s "pokvarenim krupjeima koji se klade ušteđevinom svojih klijenata".