c S
Dnevne novosti

Njemački ustavni sud proglasio izborni zakon neustavnim

26.07.2012 07:18 BERLIN, 25. srpnja 2012.(Hina/Reuters), Njemački ustavni sud u srijedu je neustavnim proglasio izborni zakon u zemlji, čime je najjače europsko gospodarstvo ostalo bez pravila o tome kako rasporediti zastupnička mjesta u parlamentu samo godinu dana prije izbora.

Ustavni sud Njemačke, sa sjedištem u Karlsruheu presudio je u slučaju koji su pred sud iznijeli oporbena stranka SPD, stranka Zelenih i više od 3 tisuće Nijemaca. Kompleksni sustav glasovanja u Njemačkoj koji može dovesti do stvaranja dodatnih zastupničkih mjesta što ide u korist velikim strankama, onemogućava pravo građana na direktne, slobodne i jednake izbore kao što je to predviđeno ustavom, smatra sud.

Vlada Angele Merkel, zaokupljena pokušajima da okonča krizu u euro zoni, sada mora sastaviti novi zakon do jeseni 2013. kada bi se trebali održati sljedeći izbori. Predstavnici vlade kazali su kako očekuje da će do tada biti gotov novi zakon i nisu željeli nagađati o tome što će se dogoditi ako zakon do tada ne bude donesen.

U Njemačkoj svaki glasač može dva puta glasati - jednom za određenog kandidata u određenoj izbornoj jedinici i drugi puta za određenu stranku.

Ako stranka dobije više direktnih zastupničkih mjesta u određenoj biračkoj jedinici nego što bi ih teoretski dobila u postotcima u drugom glasovanju kada se glasuje za stranke, onda Bundestag stvara "dodatna zastupnička mjesta". Velike stranke već godina imaju velike koristi od takvog načina biranja, posebice CDU Angele Merkel.