c S
Dnevne novosti

Predloženo ukidanje valutne klauzule

26.07.2012 07:22 ZAGREB, 25. srpnja 2012.(Hina), Hrvatski laburisti - stranka rada izvijestili su da će ponovno u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog kojim bi se, ako bi bio prihvaćen, ukinula valutna klauzula u kreditima hrvatskih banaka.

Na konferenciji za novinare laburisti su upozorili da Ustavni sud još nije dao pravorijek o ustavnosti valutne klauzule iako je prošlo 16 mjeseci otkako je Hrvatska udruga sindikata to zatražila te su izvijestili da su predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec poslali otvoreno pismo s tim u vezi.

Ustvrdili su također kako se državna imovina prodaje nezakonito jer nisu doneseni dokumenti koje Zakon o upravljanju državnom imovinom propisuje - strategija ni plan upravljanja državnom imovinom koji određuju ciljeve tog posla, a cilj, ističu, nije jednokratno punjenje proračuna.

Predsjednik stranke Dragutin Lesar rekao je da će Klub Hrvatskih laburista u saborsku proceduru uputiti prijedlog zakona o izmjeni Zakona o obveznim odnosima kojim bi se brisao članak 22., koji omogućuje valutnu klauzulu. Rekao je da banke u Hrvatskoj ne snose nikakve rizike u kreditiranju građana i imaju mjere osiguranja koje nisu kao u drugim državama.

Upitao je koji je smisao Ustavnog suda ako ni nakon 16 mjeseci nije donio pravorijek i optužio ga da ne čini ništa u tom slučaju. "Pitam u čije ime Ustavni sud šuti o temi klauzule", rekao je Lesar. "Priznajem, radim pritisak na sud", rekao je, ističući da je njegovo pravo i obveza propitivati pravosuđe i sve institucije pravosuđa, pa i Ustavni sud. "Ne ulazim u odluke i ne sugeriram sudu kakve će odluke donijeti, ali imam pravo tražiti od njih da odlučuju i da svoju odluku objave javnosti", istaknuo je.

Naglasio je kako 223 tisuće građana ima blokirane tekuće račune u vrijednosti od 14 milijarda kuna, a ukupna je zaduženost 128 milijarda kuna. Ocijenio je da zaduženost građana u stranoj valuti nije samo monetarno, nego i društveno pitanje. Podsjetio je da je njegova stranka već u prošlome mandatu Sabora podnijela prijedlog zakona kojim bi se ukinula valutna klauzula, ali tadašnja je vlada to odbila. Na jesen ćemo vidjeti kako će reagirati vlada na čelu s SDP-om, dodao je.

Saborska zastupnica Nansi Tireli ustvrdila je kako se privatizacija uspješnih poduzeća Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke provodi nezakonito i bez znanja Sabora. Nije donesena strategija upravljanja državnom imovinom i na njoj temeljen plan upravljanja, rekla je. Upozorava i da je na snazi Zakon o pretvorbi kapitala društava osiguranja i reosiguranja u Republici Hrvatskoj koji propisuje da odluku o privatizaciji takvog društva donosi Sabor na prijedlog vlade.

Ministarstvo financija raspisalo je javni natječaj za savjetnika u procesu privatizacije Croatia osiguranja d.d. i Hrvatske poštanske banke, rekla je Tireli i zaključila da vlada time ostvaruje svoje želje, ali na nezakonit način i suprotno svojim obećanjima u predizbornoj kampanji da će se dolaskom Kukuriku koalicije na vlast konačno vidjeti kako to izgleda legalno obnašati vlast.