c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon zadovoljan napretkom zemalja jugoistoka Europe

27.07.2012 07:12 SARAJEVO, 26. srpnja 2012.(Hina), Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je u četvrtak, na kraju šestodnevne turneje po jugoistočnoj Europi, zadovoljstvo napretkom postignutim u toj regiji, ističući odlučnost političara za jačanjem međusobnih i euroatlantskih veza.

"Ova regija ostvarila je veliki napredak u posljednjih 20 godina i sad gledamo u zajedničku budućnost koju će obilježiti suradnja. Vidio sam iznimnu volju političkih čelnika u regiji i BiH“, rekao je Ban na konferenciji za novinare u sarajevskoj zračnoj luci.

Pritom je glavni tajnik UN-a naveo da je u razgovorima s političkim čelnicima u zemljama regije primijetio opredijeljenost da se nadvladaju problemi iz prošlosti i krene k jačanju međusobnih i euroatlantskih veza.

Pozvao je predstavnike Srbije i Kosova na pomirenje međusobnih stajališta, ističući da Kosovo nije član Ujedinjenih naroda jer za to suglasnost nije dala Glavna skupština UN-a.

Glavni tajnik UN-a tijekom prijepodneva posjetio je Srebrenicu, gdje je odao počast više od 8.000 bošnjačkih žrtava genocida. U jučerašnjem govoru pred državnim Parlamentom istaknuo je kako Ujedinjeni narodi nisu ispunili svoju dužnost u Srebrenici, a međunarodna zajednica nije spriječila genocid koji se dogodio u ljeto 1995. godine.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da Srebrenica bude opomena i primjer, kako se ne bi ponovili slični slučajevi krvoprolića, navodeći primjer Sirije. Ban Ki-moon je tijekom dana posjetio i Olimpijski stadion u Sarajevu, gdje je s olimpijskom bakljom otrčao jedan krug.

U ranim poslijepodnevnim satima otputovao je zrakoplovom iz Sarajeva u London, gdje će nazočiti otvaranju ljetnih Olimpijskih igara i također ponijeti olimpijsku baklju.