c S
Dnevne novosti

HRT nesporni dio duga reprogramirao, za preostali podnio tužbu Upravnom sudu

01.08.2012 07:22 ZAGREB, 31. srpnja 2012.(Hina), Hrvatska radiotelevizija (HRT) priopćila je da od kraja 2009. uredno plaća sve svoje porezne obveze, te da je nesporni dio duga reprogramirala s Poreznom upravom 3. kolovoza prošle godine, u iznosu od 76 milijuna kuna, dok je za preostali dio podnijela tužbu Upravnom sudu i zatražila odgodu izvršenja do okončanja upravnog spora.

Problem vezan uz porezni dug najvećim je dijelom nastao zbog različitog tumačenja Porezne uprave i HRT-a u razdoblju između 2002. i 2008. oko toga ima li HRT pravo na odbitak pretporeza, ističe se u priopćenju.

HRT je siguran u ishod koji bi zadovoljio obje strane u sporu, napominje se te dodaje kako je "financijsko poslovanje HRT-a stabilno", a sve se obveze ispunjavaju unutar rokova.

Porezna uprava Ministarstva financija objavila je danas popis pravnih osoba, obrtnika i građana, čiji su porezni dugovi državi stariji od 90 dana, a na kojem se nalazi više od 102 tisuće poreznih dužnika.

Na listi poduzeća na prvom se mjestu nalazi zagrebačka tvrtka Tempo, s ukupnim poreznim dugom od 292 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 104 milijuna, a dug na osnovu doprinosa za obvezna osiguranja oko 184 milijuna kuna.

Slijedi Hrvatska radiotelevizija s dugom od 222 milijuna kuna, pri čemu je dug na osnovu PDV-a dosegnuo 265 milijuna kuna, a na osnovu poreza na dobit 7,7 milijuna. No, HRT je preplatio porez i prirez na dohodak, kao i doprinose za obvezna osiguranja za ukupno oko 50 milijuna kuna.