c S
Dnevne novosti

Podrška regionalnih i međunarodnih udruženja hrvatskim PR-ovcima

02.08.2012 07:20 ZAGREB, 1. kolovoza 2012.(Hina), Hrvatske udruge za odnose s javnošću dobile su potporu međunarodnih i regionalnih PR organizacija u nastojanju da zaštite dignitet struke nakon odluke hrvatske vlade o zabrani suradnje državnih institucija i tvrtki s PR agencijama, priopćile su Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) i Hrvatska udruga komunikacijskih agencija (HUKA).

Hrvatski komunikacijski stručnjaci potporu su dobili od krovne međunarodne organizacije nacionalnih agencijskih udruga The International Communications Consultancy Organisation (ICCO), međunarodne udruge za odnose s javnostima International Public Relations Association IPRA, te vodećeg britanskog profesionalnog tijela za odnose s javnošću Chartered Institute of Public Relations (CIPR).

Predsjednik ICCO-a Jean-Leopold Schuybroek smatra da je zabrana hrvatske vlade bez presedana i diskriminirajuća prema PR agencijama, dok James Holt iz IPRA-e preporuča "konstruktivni dijalog između tijela javne vlasti i PR zajednice u Hrvatskoj u cilju zajedničke suradnje uz, istovremeno, osiguranu transparentnost međusobnog ugovaranja". Sue Wolstenholme, predsjednik CIPR-a, drži pak da je hrvatska vlada tom svojom odlukom ugrozila egzistenciju brojnih PR-ovaca, istovremeno izlažući opasnosti svoju reputaciju.

Podrška hrvatskim kolegama nije izostala ni od strane nacionalnih udruženja za odnose s javnošću iz regije koji ističu svoju spremnost da na svaki način pomognu hrvatskim PR-ovcima u nastojanjima da zaštite struku. Miloš Đajić, predsjednik srpske stručne udruge DSOJ-a, podržava hrvatske komunikacijske stručnjake u njihovoj borbi za zaštitu digniteta struke dok slovenski kolege, u podršci koju su poslali HUOJ-u, naglašavaju kako su agencije za odnose s javnošću uvijek koristan partner u komunikaciji, te da svojim znanjima i iskustvom mogu stvoriti dodatnu vrijednost u svakom projektu.

Hrvatska vlada nedavno je donijela odluku kojom se zabranjuje angažiranje PR agencija i stručnjaka tijelima državne uprave, pravnim osobama s javnim ovlastima i drugim pravnim osobama kojima je osnivač Republika Hrvatska, te poduzećima u kojima je država većinski vlasnik ili imatelj poslovnih udjela. Izuzetno se PR-ovci mogu angažirati samo na nekim većim projektima, ali uz prethodnu suglasnost i posebnu odluku Vlade.