c S
Dnevne novosti

Francuska: do kraja kolovoza ministarski sastanak VS-a o Siriji

02.08.2012 07:08 PARIZ, 1. kolovoza 2012.(Hina/Reuters/AFP), Sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji na ministarskoj razini održat će se do kraja kolovoza, najavio je u srijedu Laurent Fabius, ministar vanjskih poslova Francuske koja je preuzela predsjedanje Vijećem.

Pariz, koji će tim tijelom UN-a predsjedati idućih mjesec dana, uskoro će objaviti plan za pronalaženje rješenja za diplomatsku blokadu oko sukoba u Siriji.

Sposobnost Pariza da riješi blokadu, međutim, mogla bi biti ograničena zbog veta Rusije i Kine na napore Zapada da uvede oštrije sankcije režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ali i zbog činjenice da je veliki dio francuske političke elite na godišnjem odmoru.

Sam ministar Fabius će na godišnji odmor u kolovozu, no bit će u bliskom kontaktu sa svojim osobljem i njegovo izbivanje neće utjecati na rad VS-a, rekla je njegova glasnogovornica.

"On će teoretski uzeti odmor. Bit će u Francuskoj i dostupan u svakome trenutku. To samo po sebi nije problem", dodala je.

Zapadne i arapske sile nisu uspjele uvjeriti Moskvu i Peking da odustanu od veta na oštrije sankcije Asadu, što je izazvalo diplomatski zastoj koji Pariz želi prekinuti.