c S
Dnevne novosti

Opća skupština UN kritizira Vijeće sigurnosti zbog Sirije

06.08.2012 07:12 NEW YORK, 3. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Opća skupština UN-a velikom većinom usvojila je rezoluciju koju su predložile arapske države, a koja osuđuje sirijsko bombardiranje pobunjeničkih gradova, kritizira nemoć Vijeća sigurnosti da djeluje na prekid sukoba u Siriji i poziva na političku tranziciju u toj zemlji.

Rezoluciju je podastrijela Saudijska Arabija u ime arapske skupine i podržalo ju je šezdesetak zemalja, među kojima Sjedinjene Države i europske zemlje, a usvojena je s 133 glasova za, 12 je bilo protiv i 31 suzdržana.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je pozvao velike sile da nadiđu suparništva i postignu dogovor kako bi djelovale u Siriji. Sirijski je sukob potvrdio sumorna predviđanja stručnjaka koji su prije 18 mjeseci govorili da će izrasti u rat s regionalnim i međunarodnim sudionicima koji naoružavaju jedan ili drugi tabor", rekao je Ban na otvorenju rasprave u Općoj skupštini UN-a o rješenju u Siriji.

Ti stručnjaci drže ako će ako sirijska vlada brutalnom represijom odgovara na mirne prosvjede, rezultat biti "radikalizacija, ekstremizam i terorizam", objasnio je. Ban nije precizirao sudionike tog rata. Istaknuo je da ga zabrinjava tužna mogućnost dugotrajnog građanskog rata.

"Dok se stanje na terenu pogoršava, interesi sirijskog naroda moraju prevagnuti nad suparništvima i borbama za utjecaj", naglasio je . Dan nakon ostavke posrednika UN-a i Arapske lige Kofija Annana, Ban je ocijenio da su podjele u Vijeću sigurnosti su otežale Annanov rad.

Rekao je da žali zbog podjela koje su paralizirale djelovanje Vijeća za Siriju, aludirajući na brojna ulaganja veta Rusije i Kine na zapadne rezolucije od početka krize u ožujku 2011.

"Sukob u Siriji je test za UN i ne smije propasti", zaključio je. "Želim da svi mi pokažemo sirijskom narodu i svijetu da smo izvukli pouku nakon masakra u Srebrenici".