c S
Dnevne novosti

Revizije studije utjecaja na okoliš HE Ombla traže dodatna istraživanja

06.08.2012 07:13 ZAGREB, 3. kolovoza 2012.(Hina), Tri revizije Studije utjecaja na okoliš projekta Ombla, poslane nevladinim udrugama, izražavaju zabrinutost kvalitetom dokumentacije i upućuju na dodatna istraživanja, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje je revizije poslalo udrugama.

Od ukupno četiri stručne revizije Studije nije im proslijeđena samo jedna, za koju je, kažu u Ministarstvu, autor tražio da se ne objavi.

Revizije su izradili hrvatski stručnjaci iz područja biologije, geologije, hidrogeologije i građevinarstva. Tri poslane revizije izrazile su zabrinutost za kvalitetu dokumentacije i uputile na dodatna istraživanja, a koja se, navode u Ministarstvu, upravo provode.

Hrvatska elektroprivreda kao investitor angažirala je konzultante koji rade istraživanja bioraznolikosti i 3 D mapiranje podzemlja, a rezultati će biti gotovi do kraja kolovoza, odnosno do kraja ove godine.

Rezultati tih istraživanja su izrada plana očuvanja bioraznolikosti i moguće dodatne mjere zaštite okoliša i prirode. Ministarstvo ističe kako s velikim interesom čeka rezultate tih istraživanja koja će HEP predstaviti javnosti.

Revizije Studije utjecaja na okoliš projekta hidroelektrane Ombla Ministarstvo je poslalo Zelenoj akciji, udruzi GONG i Ivi Lučiću temeljem njihova zahtjeva za pristup informacijama, navodi se u priopćenju.