c S
Dnevne novosti

Potpora Centra za mirovne studije županijskom Stožeru za zaštitu i spašavanje

07.08.2012 07:15 DUBROVNIK, 6. kolovoza 2012.(Hina), Centar za mirovne studije uputio je pismo potpore zamjeniku župana Dubrovačko-neretvanskog Franu Skokandiću u kojem pohvaljuje zastupanje Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije tijekom akcije prihvata i humanog zbrinjavanja 66 migranata koje je početkom srpnja na brodu Maria Dream u dubrovačku Luku Gruž doteglio ophodni brod obalne straže RH Hrvatska Kostajnica.

Smatramo da je ovakav način postupanja primjer dobre prakse brzog i učinkovitog spašavanja i zbrinjavanja migranata koji morskim putem dolaze u Hrvatsku posebice zbog nepostojanja dosadašnjeg iskustva u ovakvim situacijama.

Hrvatska ima moralnu, ali i zakonsku obavezu pomagati ljudima kojima su ugrožena temeljna ljudska prava, navodi se u uz ostalo u pismo koje je potpisala Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

Riječ je o nevladinoj organizaciji koja osnovana 2004. a radi na programu sudjelovanja u javnim politikama azila i afirmacije prava tražitelja azila koji za cilj ima poboljšanje položaja i prava tražitelja azila u hrvatskom društvu.