c S
Dnevne novosti

Potpisan sporazum o financiranju lukobrana u Makarskoj

08.08.2012 07:35 SPLIT, 7. kolovoza 2012.(Hina), Ugovor o sufinanciranju radova na izgradnji 240 metara dugog lukobrana u Makarskoj, što će stajati 30 milijuna kuna, a trebao bi biti završen do turističke sezone 2013., potpisan je u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije.

Ugovor su potpisali zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić i ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević.

"Izgradnjom prve faze ovog lukobrana u Makarskoj, koja će biti završena do svibnja iduće godine, dobit će se 110 novih nautičkih vezova u makarskoj luci čime će dosadašnji problematični dio obale biti rasterećen", kazao je Maroević.

Naglasio je kako će prvu fazu izgradnje ovog lukobrana, koja će stajati oko 20 milijuna kuna, financirati Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije s 15 milijuna kuna te Ministartvo pomorstva, prometa i infrastrukture sa 2,8 milijuna kuna, a također s 2,8 milijuna kuna financirat će ga i Splitsko-dalmatinska županija.

Maroević je najavio kako bi i druga faza izgradnje lukobrana u Makarskoj, koja će stajati 10 milijuna kuna, trebala biti završena do početka turističke sezone 2013. godine, ali za nju još treba do jeseni ove godine regulirati projektnu dokumentaciju.

Zamjenik ministra Antešić istaknuo je kako je potpisani ugovor rezultat suradnje Vlade RH i lokalne samouprave te da će takvih ugovora biti i ubuduće. "Lučka infrastruktura je važna za prometno povezivanje obalnih i otočkih gradova, te će se izgradnjom novog lukobrana u Makarskoj doprinijeti razvoju turizma i gospodarstva uopće", rekao je Antešić.

On je pozvao lokalne sredine da sljedećih gotovo godinu dana, do ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. godine, "maksimalno iskoriste" za pripremu tehničke i druge dokumentacije potrebne za projekte koji će se moći financirati sredstvima iz strukturnih fondova EU-a, kojih će, kako je nekoliko puta ponovio, biti "neograničeno".

Pri tomu je upozorio da će oni, koji ne budu pripremili dokumentaciju za apliciranje za sredstva iz fondova Europske unije, imati poteškoća u financiranju.

Župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader je dometnuo kako ta županija već ima pripremljenih 12 projekata lučke infrastrukture i pomorskog dobra vrijednih 500 milijuna kuna koje bi se moglo financirati iz strukturnih fondova EU-a, a da je u pripremi još pet takvih projekata vrijednih 200 milijuna kuna.

"Očekujemo pomoć Vlade u realizaciji ovih projekata kako bi za njih 'povukli' sredstva iz fondova EU-a", kazao je župan Sanader.