c S
Dnevne novosti

VE: šokantan pritisan na rumunjski Ustavni sud

08.08.2012 07:15 BUKUREŠT, 7. kolovoza 2012.(Hina/Reuters), Rumunjski Ustavni sud izložen je "šokantnom" pritisku uoči odluke o valjanosti referenduma za smjenu predsjednika države i obratio se za zaštitu Vijeću Europe (VE), objavio je u utorak dužnosnik VE-a.

Ljevičarska Socijalno-liberalna unija (USL) premijera Viktora Ponte pokušava svrgnuti suspendiranog predsjednika Traiana Basescua. Optužuju ga za zloporabu položaja i blokadu donošenja vladinih zakona, no Europska unija je neke vladine poteze ocijenila nedemokratskima.

Na referendumu 29. srpnja, 88 posto birača glasovalo je za smjenu Basescua, ali odaziv je bio manji od 50 posto. Dužnosnici USL-a ustvrdili su da je pravi broj birača manji, na osnovi novih preliminarnih podataka popisa stanovništva, te da je prema tome odziv bio dovoljan da prijeđe prag.

Ustavni sud je nakon toga zatražio uvid u popis birača i odgodio odluku o valjanosti referenduma za 31. kolovoza. Predsjednik Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela VE-a u pitanjima ustavne naravi, priopćio je u utorak da je Ustavni sud zatražio pomoć kako bi zaštitio svoju neovisnost od političkih pritisaka.

"Za mene je to iznenađujuće, čak i šokantno, da se Ustavni sud jedne zemlje članice EU-a drugi put u kratkom vremenskom razdoblju obraća Venecijanskoj komisiju zbog zaštite svoje neovisnosti", rekao je Gianni Buquicchio. Nije, međutim, naveo kako će Venecijanska komisija odgovoriti.