c S
Dnevne novosti

Bankar: Politička unija u Europi nije sredstvo protiv krize

09.08.2012 07:20 HAMBURG, 8. kolovoza 2012.(Hina/APA), Bivši glavni ekonomist Europske središnje banke Otmar Issing usprotivio se mišljenju da bi jačanje EU u smjeru političke unije moglo poslužiti kao rješenje krize u eurozoni.

U razgovoru za najnoviji broj njemačkog tjednika "Die Zeit", Issing je izjavio kako politička unija nije prikladno rješenje za krizu eurozone.

"Politička unija nastat će za mnogo godina, ako uopće do nje dođe. Već zbog toga razloga ona nije prikladno sredstvo za borbu protiv krize u monetarnoj uniji", rekao je Issing.

Paketi financijske pomoći, koji se odobravaju s pretpostavkom stvaranja političke unije, po njegovim su riječima "u sebi proturječni, jer sadrže visoke financijske rizike za one članice unije koje su do sada vrijedile kao solidnije".

"To ne bi samo potkopalo sve napore u smjeru političke unije, nego bi razorilo i temelje toga procesa, koji se sastoje u identifikaciji građana s europskom idejom", smatra on.

Issing predlaže drugi izlaz iz financijske i dužničke krize u Europi. "Postoji alternativa koja obećava uspjeh", tvrdi on, ukazujući pritom na potrebu da svaka zemlja preuzima jamstvo za moguće greške vlastite politike.

"Financijska pomoć zajednice može se odobriti samo u iznimnim slučajevima, samo na temelju točno određenih uvjeta i s kamatama koje u zemljama pogođenima krizom neće potkopati volju za reformama.

Pod tim uvjetima, monetarna unija može preživjeti i bez političke unije, barem u doglednom vremenu", tvrdi bankar.