c S
Dnevne novosti

Zagreb: otpis kamata samo onome tko u cijelosti isplati glavnicu duga

09.08.2012 07:40 ZAGREB, 8. kolovoza 2012.(Hina), Samo otplatom glavnice u zadanom roku u cijelosti se otpisuju kamate nastale u poslovanju pravnih i fizičkih osoba s Gradom Zagrebom do dana stupanja na snagu Uredbe o kriterijima, mjerilima i postupku za odgodu plaćanja, obročnu otplatu duga, te prodaju, otpis ili djelomičan otpis potraživanja koju je Vlada RH donijela 9. srpnja i poziv koji je Grad Zagreb uputio svim svojim dužnicima odnosi se isključivo na to, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Bez obzira što je Uredba koju je Vlada donijela 9. srpnja objavljena u Narodnim novinama, kao odgovoran gradonačelnik u tijeku godišnjih odmora želio sam još jednom potaknuti sve pravne i fizičke osobe koje posluju s gradom da se jave i riješe svoj dug", kazao je Bandić na tiskovnoj konferenciji sazvanoj kako bi pojasnio poziv za podnošenje zahtjeva za otpis dospjelog i nenaplaćenog duga s osnove kamata koji je Grad uputio svojim dužnicima.

Poziv se odnosi isključivo na one dužnike koji su spremni u zadanom roku isplatiti u cijelosti glavnicu svojeg duga, a odnosi se na sve dugove osim poreznog dijela duga, što je jedna četvrtina prihoda u proračunu Grada, pojasnio je gradonačelnik. "Dakle, radi se o svim vrstama duga koji su neporeznog dijela, odnosno, ne pripadaju koncesijama i poreznom dijelu. Poziv se odnosi na sve osobe koje uplate glavnicu duga u zadanom roku bez obzira koliko ona bude iznosila, a ukoliko ona bude premašivala milijun kuna taj će prijedlog biti upućen gradskoj skupštini", kazao je.

Napomenuo je kako je Grad Zagreb početkom godine dva puta upućivao taj prijedlog zagrebačkoj skupštini ali ga je tehnički bilo nemoguće realizirati jer je za to bila potrebna vladina uredba. "Uredba koju je Vlada donijela 9. srpnja je nešto za što smo mi početkom godine u dva navrata uputili gradskoj skupštini prijedlog, ali je to bilo tehnički nemoguće realizirati jer nam je nedostajala uredba. Pozdravljamo što ju je Vlada donijela, te mi sada možemo po njoj postupati", kazao je Bandić.

Prema postojećoj evidenciji, glavnica duga pravnih i fizičkih osoba prema Gradu Zagrebu iznosi oko 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna. Krajnji rok za podnošenje zahtjeva je zaključno s danom 7. rujna, ukupno 60 dana od donošenja Vladine uredbe, nakon čega grad ima rok od 30 dana za obradu svih prispjelih upita i prijedloga.

"Nadamo se da će se u roku od 30 dana, najkasnije do 7. rujna, javiti velik dio ljudi koji su dužni a posluju s gradom. Pozivamo ih da to učine i bit će oslobođeni plaćanja kamata", poručio je gradonačelnik.

Po pitanju preostalog dijela posla - obročnih otplata, odgoda plaćanja, prodaje ili otpisa duga djelomično ili u cjelini, gradski ured za financije nastavit će postupati u skladu s Uredbom Vlade RH, dodao je. Gradonačelnik nije želio govoriti o konkretnom broju dužnika, otkrivši samo da ih je iz raznih područja.

"Oni koji su dužni gradu znaju što trebaju napraviti - trebaju platiti glavnicu duga, a sve ostalo je onda tehničko pitanje. Tko je dužan zna što treba napraviti, a ovo mu je prilika da se riješi kamate. Nije nam namjera prozivati te ljude i vješati ih na stup srama, nego nam je namjera da zajedno riješimo problem", kazao je.