c S
Dnevne novosti

SDA se pridružio zahtjevima da Lagumdžija podnese ostavku

09.08.2012 07:15 SARAJEVO, 8. kolovoza 2012.Hina, Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić u srijedu se pridružio pozivima ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatku Lagumdžiji da podnese ostavku, no pri tom je istaknuo kako ostavka ne bi trebala uslijediti zbog glasovanja o rezoluciji o Siriji nego zbog političke krize koju je Lagumdžija izazvao u samoj zemlji.

Nakon sjednice stranačkog vrha održane u Sarajevu, Tihić je novinarima kazao kako u SDA smatraju da postoji cijeli niz razloga zbog kojih bi Lagumdžija trebao podnijeti ostavku, no među njima ne može biti i glasovanje predstavnika BiH na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u prilog rezolucije o Siriji.

Zbog tog čina, Lagumdžijinu je pak ostavku zatražio predsjendik Republike Srpske Milorad Dodik, a u SDA drže kako je potpora naporima da se okonča sirijska kriza bio jedini mogući ispravni postupak.

Tihić je u Lagumdžijine grijehe vrijedne smjene ubrojio svojedobno izbacivanje HDZ BiH i HDZ 1990. iz vlade Federacije BiH, narušavanje odnosa među konstitutivnim narodima u BiH te pokušaj uklanjanja SDA iz vlasti.

Predsjednik SDA pojasnio je međutim kako zastupnici iz te stranke u parlamentu BiH neće glasovati za Lagumdžijunu smjenu ukoliko to stranke iz Republike Srpske zatraže zbog glasovanja za rezoluciju o Siriji.

"Smjenu (Lagumdžije) možemo podržati samo zbog naših razloga", kazao je Tihić. Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u zastupničkom domu parlamenta BiH Lazar Prodanović najavio je u utorak kako bi se inicijativa za smjenu Lagumdžije mogla naći na prvoj narednoj sjednici tog tijela, ukoliko aktualni šef bosanskohercegovačke diplomacije sam ne podnese ostavku.