c S
Dnevne novosti

Berlin sumnja u skori ulazak Rumunjske i Bugarske u Schengen

09.08.2012 07:10 BERLIN, 8. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Njemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Friedrich izrazio je sumnju u skori ulazak Rumunjske i Bugarske u schengenski prostor, u razgovoru objavljenom u srijedu.

"Moguće je da će se planirano ukidanje kontrola u zračnim i pomorskim lukama još odgoditi", rekao je ministar za regionalni dnevnik Hamburger Abendblatt, dodavši da "misli kako se kopnene granice još dugo neće otvoriti".

"Nažalost, u Bugarskoj nije postignut dovoljan napredak kakav se mogao očekivati. Rumunjska je krenula sumnjivim političkim putem. U okviru pristupanja neke zemlje schengenskom prostoru moramo, dakako, gledati na stanje pravne države", dodao je.

Europska unija će u rujnu ponovo raspravljati o ulasku tih dviju bivših komunističkih zemalja u schengenski prostor bez granica, pet godina nakon njihova ulaska u EU.

Dana 18. srpnja Europska komisija je oštro kritizirala Rumunjsku upozorivši je da što prije mora ponovo uspostaviti demokratsku kontrolu, ali i Bugarsku koju je pozvala na veće poštovanje neovisnosti sudova i ozbiljniju borbu s korupcijom na višoj razini.