c S
Dnevne novosti

Sporazum o suradnji Primorsko-goranske županije i Zapadno-pomeranskog vojvodstva

10.08.2012 07:15 RIJEKA, 9. kolovoza 2012.(Hina), Primorsko-goranska županija i Zapadno-pomeransko vojvodstvo iz Poljske u Rijeci su potpisali sporazum o suradnji kojim se želi omogućiti društveni i gospodarski razvoj tih dviju regija, ponajprije u transportu, kulturi, turizmu, gospodarstvu i zaštiti okoliša.

Sporazum su potpisali obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić i maršal Zapadno-pomoranskog vojvodstva Olgierd Geblewicz.

Jedan od pokretača suradnje hrvatskih i poljskih regija, utemeljene na uspostavi srednjoeuropskog koridora od Poljske do Jadrana, veleposlanik Hrvatske u Poljskoj Ivan Del Vechio istaknuo je da je Poljska snažno podupirala Hrvatsku u pristupanju NATO-savezu i Europskoj uniji. Odnose dviju zemalja treba jačati od bilateralnih prema strateškima, kakvi se uspostavljaju među zemljama sa zajedničkim interesima i vezama.

Srednjoeuropski koridor važan je radi uspostave čvršće suradnje, osobito kad je riječ o transportu budući da Poljska gradi oko 2000 kilometara autocesta, uglavnom prema jugu, zatim zbog željeznica i dopremanja robe u riječku luku te zbog energetike, to jest plinovoda jer se na obje početne točke koridora planira gradnja LNG terminala, rekao je Del Vechio.

Istaknuo je velike mogućnosti turizma, pri čemu je naveo da sada iz Poljske u Hrvatsku dolazi pola milijuna turista, a za nekoliko godina moglo bi ih dolaziti i milijun na godinu zbog visoke stope rasta u toj zemlji. Vidoje Vujić rekao je da su već održani sastanci radnih skupina koje se bave razvojem transporta.

Poljska nam može pomoći svojim iskustvom jer se najbrže i najuspješnije prilagodila standardima Europske unije, istaknuo je Vujić. Olgierd Geblewicz ocijenio je kako taj koridor znači budućnost te da odražava bit Europske unije, a to je uspostava suradnje i povezivanje različitih područja.

Među mogućim oblicima suradnje istaknuo je razmjenu iskustava u zaštiti okoliša i održivom razvoju te u kulturi budući da su obje regije povijesna sjecišta različitih naroda i kultura. Izaslanstvo Zapadno-pomeranskog vojvodstva obišlo je tijekom boravka u Primorsko-goranskoj županiji Lovran i Opatiju, posjetilo zračnu luku na Krku i Sveučilišni kampus u Rijeci.

Poljska je podijeljena na 16 vojvodstava s teritorijalnim ustrojem sličnim hrvatskim županijama, a na čelu su im maršali.