c S
Dnevne novosti

Srbija: Sud odredio pritvor bivšim čelnicima Agrobanke

13.08.2012 07:05 BEOGRAD, 11. kolovoza 2012.(Hina), Srbijansko pravosuđe priopćilo je u subotu da je izdalo nalog za jednomjesečni pritvor za osam osoba, među kojima je pet bivših čelnika Agrobanke u stečaju, pod sumnjom da su odobrili zajmove ukupne vrijednosti 300 milijuna eura koji nikada nisu vraćeni.

Osam osumnjičenika tereti se za "zlouporabu ovlasti i odobravanje kredita između 2008. i 2011. u vrijednosti oko 300 milijuna eura tvrtkama koje ih nikada nisu vratile", rekao je Miljko Radosavljević, srbijanski državni tužitelj zadužen za organizirani kriminal, prenosi agencija Beta. Bivši direktor Agrobanke i još četiri bivša čelnika te tri poduzetnika, korisnika tih kredita, uhićeni su u srijedu i tužiteljstvo ih ispituje. Dvojica osumnjičenika su u bijegu.

Srbijanska središnja banka u svibnju je oduzela licencu Agrobanci, pošto je provjerom njezina poslovanja utvrdila gubitke veće od 300 milijuna eura koji su uglavnom bili posljedica odobravanja jeftinih zajmova tvrtkama koje nisu mogle dati odgovarajuća jamstva za njihovo vraćanje. Trgovački sud pokrenuo je stečajni postupak u Agrobanci u kojoj je srbijanska vlada imala 20 posto udjela u vlasništvu prije gubitka licence. Skupina inozemnih dioničara koji kontroliraju 30 posto udjela banke, za stečaj su optužili vladu koja je bila najveći pojedinačni dioničar i rekli da su kriteriji za davanje kredita bili "politički" a ne gospodarski.