c S
Dnevne novosti

Barroso poziva Rumunjsku da poštuje neovisnost sudaca

13.08.2012 07:03 BRUXELLES, 10. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je u petak od rumunjskog premijera Victora Ponte da učini sve kako bi se poštivala neovisnost sudaca Ustavnog suda, u svjetlu optužbi o "pritiscima i zastrašivanjima".

"Izražavam zabrinutost Europske komisije zbog tvrdnji o pritiscima i zastrašivanjima sudaca Ustavnog suda na koja nam je skrenuta pozornost", navodi Barroso u pismu upućenom rumunjskom premijeru. "Nadam se da ćete Vi i vaša vlada donijeti, u interesu Rumunjske i njezinih građana, potrebne odluke kako bi ispunili preuzete obveze", dodaje se. Početkom tjedna, Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, i Europska komisija već su pozvali rumunjske vlasti i sve političke stranke da se suzdrže od pritisaka na Ustavni sud.

Nekoliko rumunjskih političara, među kojima privremeni predsjednik Crin Antonescu, nedavno su pokušali izvršiti pritisak na Ustavni sud, koji se 31. kolovoza treba izjasniti o valjanosti referenduma o opozivu predsjednika države Traiana Basescua. Na referendumu 30. srpnja 87 posto građana podržalo je Basescuov opoziv, ali je odaziv bio manji od potrebnih 50 posto, što znači da aktualni rumunjski predsjednik ostaje na dužnosti unatoč pokušaju vladajuće većine premijera Ponte da ga smijeni.