c S
Dnevne novosti

Naknade za osvajače olimpijskih medalja

14.08.2012 07:17 ZAGREB, 13. kolovoza 2012. Hina, Svaka čast, poručio je u ponedjeljak premijer Zoran Milanović hrvatskim sportašicama i sportašima dobitnicima odličja na Olimpijskim igrama u Londonu, koje je primio u Banskim dvorima.

"Hvala na odličnim rezultatima koji su bolji nego ikada do sada, ali ne treba se ni time opterećivati, da ste se vratili s manje medalja ništa se bitno ne mijenja, da ste osvojili koju više super. Sport je prije svega kultura i način života", naglasio je Milanović. Najavio je da će Vlada ispoštovati obećanje i uvesti naknade za osvajače olimpijskih medalja, koje će, rekao je, biti malo više nego simbolične te će sportašima nakon 45. godine života osigurati pristojnu budućnost. Koristit će ih, dodao je, diskrecijskim pravom oni koji to žele, oni kojima trebaju, a oni kojima ne trebaju sami će ocijeniti koliko je u redu da ih koriste, ali im to nitko neće priječiti. "Ovo je zarađeno i obveza je zajednice i dobar običaj da se to prizna", rekao je Milanović.

Naglasio je kako će Vlada i dalje olimpijce pomagati koliko bude mogla, i još malo više, jer to hrvatski sportaši zaslužuju. No, istaknuo je, vrijeme je krize koja će trajati godinama, ne samo u Hrvatskoj, a iz nje će prvi izaći oni koji su najpametniji, najpoduzetniji i najuporniji. "To vrijedi u sportu, to vrijedi i u ekonomiji", poručio je Milanović. Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša zahvalio je Vladi na najavi uvođenja naknada za izvrsnost koje, istaknuo je, sportaši itekako zaslužuju. Vladi i resornom ministarstvu zahvalio je i na "svekolikoj potpori bez koje ovaj program ne bismo uspjeli izvesti na ovako dobar način. "Veliko je zadovoljstvo vratiti se u Hrvatsku s ovakvim brojem odličja, sedma smo zemlja u svijetu po broju odličja u odnosu na broj stanovnika, jedanaesta u Europi", poručio je.

U ime olimpijskih trenera i stručnjaka obratio se Ratko Rudić, najtrofejniji trener i izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije koja je u Londonu osvojila zlato, izrazivši želju da Hrvatska uspostavi sustav u sportu i koji bi izrodio nove sportaše i uspjehe, "da ne postoje samo određeni obiteljski projekti". Time bi, naglasio je, jako pomogli hrvatskom sportu, a sportaši bi na svim europskim, svjetskim i olimpijskim igrama ponovili, ako ne i popravili ove rezultate. "Zahvalio bih Vladi što je krenula s određenim poboljšanjima što se tiče uređenja sporta i samog odnosa prema sportu, a s naše strane, ako se stvari zaista realiziraju, bit će jedna reakcija još bolja nego do sada, iako ćemo i bez toga za sport davati maksimalno što možemo dati", poručio je Rudić.

U ime sportaša na čestitkama su zahvalili hrvatski osvajači olimpijskih zlatnih medalja - bacačica diska Sandra Perković, kapetan vaterpolista Samir Barać i strijelac Giovanni Cernogoraz. "Hvala vam što ste s nama kada nam je najljepše i što ste bili s nama kada nam je bilo najteže. Budite i za četiri godine, donijet ćemo vam još više medalja", poručila je premijeru Sandra Perković.