c S
Dnevne novosti

Vatikan službeno objavio suđenje Papinu sobaru i suučesniku

14.08.2012 07:07 RIM, 13. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Vatikan je u ponedjeljak službeno obznanio da će se zbog curenja tajnih vatikanskih dokumenata suditi bivšem osobnom sobaru pape Benedikta XVI., koji je to omogućio, kao i vatikanskom informatičaru Claudiu Sciarpellettiju, kojemu je ime prvi put objavljeno.

U dokumentu od 35 stranica o tom slučaju koji je potresao Svetu Stolicu, Vatikan navodi da je informatički stručnjak suodgovaran jer je prešutio sobarovo postupanje. Gabrieleu (46), koji je bio uhićen u svibnju, a od srpnja je u kućnome pritvoru, sudit će se za tešku krađu i mogao bi biti osuđen na kaznu od šest godina zatvora. Sciarpelettiju će se suditi za prešućivanje, kazao je istražni sudac Piero Bonnet u dokumentu što ga je objavio Vatikan.

Suđenje neće početi prije 20. rujna, rekao je na konferenciji za novinare vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi. Istraga traje i druge bi osobe mogle biti umiješane u skandal nazvan Vatileaks. Gabriele je bio uhićen 23. svibnja pod sumnjom da posjeduje povjerljive i osobne Papine dokumente, kojima pristup ima vrlo malo ljudi - osim Gabrielea još četiri časne sestre i dvojica njegovih tajnika, a u srpnju je pušten u kućni pritvor. Prijeti mu šest godina zatvora.