c S
Dnevne novosti

Tužitelji: Markača, kao i Gotovinu proglasiti krivim kao pomagača zločinačkog pothvata

14.08.2012 07:09 ZAGREB, 13. kolovoza 2012. Hina, Haaško tužiteljstvo i u slučaju generala Mladena Markača smatra da prvostupanjska presuda kojom je osuđen kao član udruženog zločinačkog pothvata daje osnova i za proglašenje njegove krivnje kao pomagača u tom pothvatu te zbog propusta kao zapovjednika i smatra da je 18 godina zatvora i dalje primjerena kazna, navodi se u podnesku haaškoga tužiteljstva objavljenom u ponedjeljak u Haagu.

Žalbeno je vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) 20. srpnja pozvalo tužiteljstvo da do 10. kolovoza objasni da li vjeruje da se generalima Gotovini i Mladenu Markaču, u slučaju da se utvrdi da nisu krivi za nezakonite topničke napade ili da su bili članovi udruženog zločinačkog pothvata, može pripisati alternativna krivnja na temelju zapovjedne odgovornosti ili kao pomagača u udruženom zločinačkom pothvatu.

"Ukoliko je (prvostupanjsko) vijeće pogriješilo u zaključcima o odgovornosti Markača za topnički napad i Markačevom članstvu u udruženom zločinačkom pothvatu Markača se treba osuditi zbog pomaganja progona, deportacije, ubojstva, nasumičnog razaranja i pljačke", navodi tužiteljstvo u podnesku kojim se na 25 stranica bavi odgovornošću generala Markača.Kao i u slučaju generala Gotovine, tužiteljstvo i ovdje smatra da se Markačeve zapovjedne propuste, primjerice propuste u istrazi i kažnjavanju počinitelja zločina u Gruborima, treba uzeti u obzir u određivanju visine kazne. "S obzirom na težinu zločina i Markačevu ulogu tužiteljstvo smatra da je ista kazna od 18 godina primjerena".

Koristeći se istom argumentacijom o strahu od topničkih napada kao glavnom uzroku bijega Srba nakon Oluje te o zločinačkoj namjeri državnog i vojnog vrha Hrvatse da progna srpsko stanovništvo, tužiteljstvo navodi da je Markač znao da je bila namjera da se napadima istjeraju Srbi i da je znao da će do zločina deportacije i progona vjerojatno doći te da će njegova djela pomoći u počinjenju tih zločina. "Unatoč tomu, Markač je sudjelovao u planiranju topničkog napada i izričio naredio napad na Gračac", kaže tužiteljstvo i dodaje da su Markačeva djela imala "značajni učinak na zločine progona i deportacije".

Markačeva krivnja kao pomagača u tim zločinima ne ovisi o kategorizaciji topničkih napada niti o njegovu članstvu u udruženom zločinačkom pothvatu, tvrdi tužiteljstvo.Što se tiče krivnje po zapovjednoj odgovornosti tužiteljstvo smatra da je prvostupanjsko vijeće donijelo sve potrebne zaključke u presudi koji su podloga utvrđivanja zapovjednih propusta.Prvostupanjsko je vijeće prošle godine proglasilo generala Markača krivim kao člana udruženog zločinačkog pothvata predvođenog predsjednikom Tuđmanom, čiji je cilj bio neselektivnim topničkim napadima na srpsko civilno stanovništvo okupiranih područja Hrvatske izazvati njihov masovni progon te ga je osudilo na 18 godina zatvora.