c S
Dnevne novosti

UN zabrinut humanitarnom krizom u Sjevernoj Koreji

14.08.2012 07:01 SEUL, 13. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Ujedinjeni narodi su jako zabrinuti zbog humanitarne krize u Sjevernoj Koreji, nakon poplava i odrona uzrokovanih jakim oborinama u srpnju, rekao je u ponedjeljak glavni tajnik te organizacije Ban Ki-moon.

U poplavama je 169 ljudi poginulo, 400 je nestalo, 212.000 je raseljeno, a 650 četvornih kilometara obrađene površine je opustošeno u zemlji koja se i inače bori s nestašicom hrane, po podacima koje su objavili službeni mediji u Pjongjangu. "UN je jako zabrinut zbog humanitarnog stanja na sjeveru", rekao je glavni tajnik novinarima u prigodi posjeta Južnoj Koreji. "Napose nas zabrinjavaju zdravstveni problemi male djece i šteta koju uzrokuju suša i nedavne poplave", poručio je bivši južnokorejski ministar vanjskih poslova.

UN-ove službe ponudile su "nužnu pomoć i planiraju je povećati", rekao je. Ekipe UN-a i Crvenog križa posjetile su stradale u pokrajinama Sjeverni i Južni Pjongan, na zapadu zemlje, radi procjene štete i javljaju da je stanovnicima hitno potrebna voda za piće, hrana i lijekovi. UN je u studenome prošle godine objavio da hitnu pomoć u hrani trebaju tri od 24 milijuna stanovnika te zemlje. Sjeverna Koreja trpi kroničnu nestašicu hrane, a tlo je podložno poplavama zbog nekontrolirane sječe šuma. Pjongjang je u travnju ispalio raketu za koju međunarodna zajednica sumnja da ima vojnu namjenu, što je zategnulo ionako napete odnose dviju susjednih zemalja na Korejskom poluotoku. Ban Ki-moon rekao je u ponedjeljak da će raditi na "smirivanju napetosti na poluotoku i na pomirbi" kapitalističkog juga i komunističkog sjevera kojim od 1948. željeznom rukom vlada obitelj Kim.