c S
Dnevne novosti

Žerjav: ključno je sanirati banke i zaustaviti pad rejtinga

16.08.2012 07:15 LJUBLJANA, 14. kolovoza 2012. Hina, Saniranje banaka i prestanak daljnjeg pada boniteta Slovenije uvjeti su za djelovanje mjera gospodarskog oporavka koje je sadašnja vlada već poduzela, izjavio je u utorak slovenski ministar gospodarstva Radovan Žerjav.

"Mnogi nam gospodarstvenici kažu da tako dobrog poslovnog okoliša za investicije kao sada u Sloveniji još nije bilo. Rasteretili smo gospodarstvo i donijeli mnoge poticajne mjere s ukidanjem administrativnih zapreka, te dali jak signal domaćim i stranim investitorima", rekao je Žerjav za Slovenski radio, ali je dodao da sve te mjere mogu u punoj mjeri profunkcionirati tek kad se riješi pitanje sanacije slovenskih banaka i postigne financijska stabilnost. Slovenske su banke naime zbog loših kreditnih plasmana u prošlosti sada potkapitalizirane i s niskim kreditnim rejtingom kao i država na čije obveznice financijska tržišta traže previsoke prinose, a gospodarstvo je u kreditnom grču i bez potrebnih sredstava.

"Vremena za oklijevanje i traženje rješenja više nema što dokazuje i pad boniteta Slovenije", rekao je Žerjav, dodavši da agencije prošlog tjedna ne bi dodatno snizile slovenski kreditni rejting da je prihvaćen prijedlog vlade o unošenju zlatnog fiskalnog pravila u ustav i sanaciji banaka preko posebne agencije za loše plasmane banaka, a državna imovina objedinjena u jedinstveni državni holding, kako se predlagalo. "Stalno kao ministar slušam kakve probleme imaju poduzeća i poduzetnici s kreditiranjem. Dakle, problem su banke koje je potrebno spasiti i to mora biti zadatak broj jedan ne samo za vladu nego za sve stranke. Rješenje ovisi o konsenzusu i dogovoru sedam ljudi, predsjednika slovenskih parlamentarnih stranaka.

"Treba naći rješenje koje će biti svima prihvatljivo, optimalno rješenje koje će biti najbolje za naše gospodarstvo", rekao je Žerjav, dodavši da mjere oko banaka treba prihvatiti što prije. "Tek kad nađemo ključno rješenje za banke i prihvatimo mjere za neke druge od kojih su ovisne naše kreditne ocjene, tek onda će mjere koje je vlada već donijela i koje je potvrdio parlament početi davati rezultat", rekao je Žerjav. Što se tiče moguće prodaje državne imovine, Žerjav je rekao da neće biti rasprodaje i da će sve biti ovisno o ponudama, a založio se za potporu i stimulativne mjere za sektore kao što su kemijska i automobilska industrija, te industrija namještaja u kojima u Sloveniji postoji tradicija. Slovenija se u nedavnoj prošlosti možda i previše oslanjala na sektor usluga, zanemarujući razvoj industrije iako primjer uspješne Njemačke pokazuje da je industrija motor gospodarstva, istaknuo je Žerjav, inače predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS), jedne od pet stranaka u koaliciji premijera Janeza Janše.