c S
Dnevne novosti

Linić: ništa od smanjenja PDV-a za hranu

17.08.2012 07:17 ZAGREB, 16. kolovoza 2012. (Hina), Ministar financija Slavko Linić odbacio je u četvrtak mogućnost smanjenja PDV-a na hranu u ovom trenutku jer to za ovogodišnji proračun "nije realno", te je upozorio kada bi se to učinilo u proračunu za iduću godinu da bi tada moralo doći do novih rezanja.

Kad govorimo o proračunu za 2013., kad bismo išli na smanjenje PDV-a za hranu, tada bimo morali utvrditi nova rezanja čime bi došla u pitanje politika za plaće i mirovine jer je jedan posto PDV-a odmah dvije milijarde kuna, rekao je Linić u intervjuu za Dnevnik Nove TV. "Rade se analize, ali uvijek je pitanje gdje naći razliku, a ona se može naći samo u daljnjim rezovima", dodao je. Napomenuo je i kako ne vjeruje da će se ići na međustope do kraja mandata. Na pitanje mogu li se radnicima Dine na Krku, koji su danas na sat vremena blokirali cestu prema Krčkom mostu, isplatiti plaće mimo stečaja, Linić je odgovorio niječno. "Tek kad otvorimo stečaj, vlada može osigurati šest plaća. Predugo smo čekali na domaće i na strane investitore. Vlada je sve učinila da najprije povuče novac za isplatu plaća, no invesitori su neodlučni. Očito da bez stečaja nema isplata plaća", kazao je.

Najavio je da će Ministarstvo financija sutra posljednji put vidjeti ima li odgovora od investitora. "Ako ga ne bude - otvaramo stečaj", rekao je. Linić je ustvrdio da ne bi trebalo biti promjene u kreditnom rejtingu zbog politike koju provodi vlada kad se najesen bude drugi puta ocjenjivao kreditini rejting. "S obzirom na to da je politika vlade proračun i da prihode ostvarujemo neovisno o gospodarskom padu, a u isto vrijeme pokazujemo kontrolu rashoda i uštede koje smo predvidjeli te smo uspješni u pregovorima sa sindikatima, onda smatram da i korekcija od 0,8 gospodarskog rasta na 0,0 može rezultirati da se promijeni kreditni rejting", ocijenio je Linić. Dodao je da kreditne agencije mogu Vladu ocijeniti da nije uspjela zbog toga što državne tvrtke nisu uspjele ostvariti plan investicija. Upitan jesu li u angažiranju oko javnih tvrtki prvi potpredsjednik Vlade (Radimir Čačić) i on precijenili sebe ili ljude koji su napravili 20 posto od plana, Linić je odgovorio kako je očito da oni nisu ozbiljno shvatili proračun vlade niti jasnu poruku da rast temeljimo na investicijama u državnim tvrtkama.

"Ostvarenje do 20 posto za prvih šest mjeseci pokazuje da nisu uspjeli", dodao je. Na pitanje kada će ti ljudi otići, Linić je odgovorio je da imaju mogućnost popravka u drugoj polovici godine. "Evidentno je da se do kraja studenoga moraju pokazati oni koji su sami sebe eliminirali, a koji su ostali", rekao je. Na tvrdnju da on i premijer Zoran Milanović zbunjuju javnost svojim izjavama jer jedan tvrdi da će dogodine biti gore, a drugi da će biti bolje, Linić je odgovorio da je premijer u pravu kad tvrdi da će biti bolje jer imamo šest-sedam velikih investicija koje će se, uvjeren je, ostvariti što znači i veći broj zaposlenih i nove plaće. "Ali i ja jasno poručujem - nema većih plaća, nema većih mirovina, što znači da obitelji u novčaniku neće imati više nego ove godine. U iduće dvije godine ne može biti lakši život u obitelji jer su primanja skromna i ograničena mogućnostima, no", tvrdi Linić, "potom će, u zadnjoj godini, uslijediti rezultati takve štednje".