c S
Dnevne novosti

Merkel želi ubrzati pregovore o slobodnoj trgovini EU-Kanada

17.08.2012 07:08 OTTAWA, 16. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u četvrtak u Ottawi da će ubrzati završetak pregovora o slobodnoj trgovini koje već tri godine vode Europska unija i Kanada.

"Čim se vratim u Njemačku zauzet ću se da se ti pregovori što prije završe", rekla je Merkel koja boravi u službenom posjetu Ottawi, priznavši ipak da još treba riješiti neke probleme. "U vrijeme kada svijetu nedostaje rast, mi, Kanada i Njemačka, sigurni smo da je slobodna trgovina jedan od najboljih pokretača rasta koji možemo imati", dodala je kancelarka. Merkel je usto ponovila da će i dalje braniti euro. "Obvezali smo se da ćemo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zadržali zajedničku valutu", istaknula je na tiskovnoj konferenciji, napomenuvši, u odgovoru na pitanje, da je "na istoj valnoj dužini" s Europskom središnjom bankom (ESB).

Njezine izjave o pregovorima s EU-om pokazale su da je njezin domaćin, premijer Stepher Harper, postigao svoj glavni cilj kada je vodeće europsko gospodarstvo pridobio za sveobuhvatan ugovor na koji Kanada računa kako bi povećala i proširila izvoz. No tiskovna konferencija dvoje čelnika pokazala je da Merkel nije uspjela nagovoriti Kanadu da financijski sudjeluje u rješavanju problema eurozone i da Ottawa to odbija učiniti. Odgovarajući na pitanje o mogućem dogovoru po načelu reciprociteta koji bi obuhvatio to pitanje i ugovor o slobodnoj trgovini, Harper je kazao da "ta dva pitanja nisu povezana". "Imamo puno povjerenje u naše europske partnere. Vjerujemo da imaju volju i mogućnosti da odgovore na izazove pred kojima su se našli", rekao je opetujući dobropoznato stajalište Ottawe. I Merkel je opovrgnula bilo kakvu povezanost tih dvaju pitanja, rekavši da Kanada može pomoći Europi preporukama u okviru Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF).