c S
Dnevne novosti

Jakovina: pogođenim područjima neće se naplatiti zakupnina

20.08.2012 07:20 VIŽINADA, 18. kolovoza 2012.(Hina), Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izvijestio je da se s ministrom financija Slavkom Linićem dogovorio da poljoprivrednicima na područjima nastradalima od suše i drugih elementarnih nepogoda ne naplati zakupnina za državno poljoprivredno zemljište koje koriste, kako bi im na taj način u ovoj teškoj situaciji barem malo pomogli.

„I ova suša pokazala je kakve su potrebe za navodnjavanjem poljoprivrednih površina. Danas se navodnjava svega 18 tisuća hektara, a do 2020. imamo plan da se navodnjava 95 tisuća hektara“, rekao je Jakovina koji je u Istarskoj županiji obišao izvore vode Gradole, obiteljsko imanje vinara Franca Armana, agroturizm Šimonović u Jadruhima te vinare i maslinare Vižinade.

Jakovina je dodao kako će se poljoprivrednicima 400 milijuna kuna subvencija za prošlu godinu isplatiti u iduća tri do četiri tjedna. "A sve ću učiniti zajedno s našim službama da se poticaji za tekuću godinu isplate već u siječnju iduće godine", dodao je.

Zamjenik istarskog župana Vedran Grubišić upoznao ga je sa trenutačnim stanjem u vodoopskrbi Istarske županije, a pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović o štetama u poljoprivredi.

"Mjere štednje vode uspješno se provode, ali zato što je većina vode bila usmjerena prema turizmu, upravo će seljaci, poljoprivrednici podnijeti najveći teret redukcije vode“, kazao je Jakovina.