c S
Dnevne novosti

WikiLeaks poziva Švedsku da se zauzme za neizručivanje SAD-u

20.08.2012 07:10 LONDON, 19. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Glasnogovornik WikiLeaksa, čiji osnivač Julian Assange već dva mjeseca boravi u ekvadorskom veleposlanstvu u Londonu, izjavio je da bi službeni angažman Švedske oko neizručivanja Assangea SAD-u predstavljao "dobru osnovu" za pregovore.

Upitan o članku iz Sunday Timesa prema kojem bi se Assange bio spreman predati u slučaju takvog jamstva, Kristinn Hrafnsson odgovorio je u nedjelju: "Ne mogu komentirati ali bila bi dobra osnova za pregovore oko okončanja te afere, kad bi švedske vlasti objavile apsolutno bez rezerve da Julian neće nikada biti izručen iz Švedske u SAD".

Hrafnsson je podsjetio da je Assange, kazneno gonjen u Švedskoj zbog silovanja i seksualnog napastovanja, "stalno bio spreman odgovarati na pitanja" pravosuđa i to "već skoro dvije godine". Naglasio je da je Assange, koji je uspio otići iz Švedske usprkos toj aferi, otad bezuspješno nudio da odgovara na pitanja tužitelja ili uživo u Londonu ili video vezom između Londona i Stockholma na što Švedska nije pristala.

Zasad nije podignuta optužnica protiv njega u tim aferama. U nedjelju popodne Assange bi trebao javno govoriti prvi put od ožujka. WikiLeaks je u četvrtak najavio da će govor održati "ispred" ekvadorskog veleposlanstva. Assangeu stoga prijeti uhićenje britanske policije radi izručenja Švedskoj.

U nedjelju ujutro Julian Assange je na Twitteru objavio da "se sprema za javni govor", ne navodeći mjesto. Njegov odvjetnik, nekadašnji španjolski sudac Baltasar Garzon, predvidio je obratiti se javnosti ispred veleposlanstva u nedjelju prijepodne kako bi odgovorio na pitanja novinara.