c S
Dnevne novosti

Sirija: nužna dobra suradnja za novu kontaktnu skupinu

21.08.2012 07:08 PARIZ, 20. kolovoza 2012.(Hina/AFP), Ne odbacujući egipatsku ideju o novoj kontaktnoj skupini za Siriju koja bi uključivala Iran, Francuska ocjenjuje potrebnom "dobru suradnju" raznih skupina koje se bave tim pitanjem, objavilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Dobronamjerni prijedlozi koji bi omogućili rad na rješavanju sirijske krize apriori su dobrodošli", ocijenio je na susretu s novinarima pomoćnik glasnogovornika ministarstva Vincent Floreani, upitan o egipatskom planu.

"Mnogo se organizacija danas bavi sirijskim dosjeom: UN, Arapska liga, ali i skupina prijatelja sirijskog naroda i akcijska skupina za Siriju. Treba, stoga, paziti na dobru suradnju različitih inicijativa i njihovu artikulaciju", dodao je on.

"Što se tiče Irana, ako ta zemlja želi biti korisna za regionalnu stabilnost mora razjasniti prirodu svojeg nuklearnog programa, poštivati rezolucije Vijeća sigurnosti i Vijeća guvernera IAEA, te prekinuti neprekidno kršenje ljudskih prava na svojem teritoriju", zaključio je glasnogovornik.