c S
Dnevne novosti

Janša traži krivce za stanje u bankama

21.08.2012 07:12 LJUBLJANA, 20. kolovoza 2012.Hina, Predsjednik slovenske vlade Janez Janša izjavio je da će se zauzimati za kaznenu odgovornost onih zbog kojih su najveće slovenske banke u lošem stanju i opterećene nenaplativim potraživanjima.

U razgovoru za novi broj tjednika "Reporter" od ponedjeljka Janša je rekao da njegovu vladu, koja želi sanirati javne financije i izdvojiti toksična potraživanja iz vodećih banaka, najviše kritiziraju "upravo oni koji su zaslužni za veliku pljačku slovenskih banaka".

Stoga će on zahtijevati da zakon o sanaciji banaka, koji parlament treba donijeti najesen, sadrži i odredbu po kojoj djela financijskog kriminala ne zastarijevaju."Saniranje banaka i uklanjanje kreditnog grča spada među prioritetne zadaće. Glavni je problem crna rupa u našim bankama", rekao je Janša u razgovoru.

Dodao je da u zakon o sanaciji vodećih slovenskih banaka, koje moraju očistiti svoje bilance od loših kredita, treba unijeti odredbu o nezastarijevanju kaznenih djela vezanih za vodstva banaka koja su odobravale velike kredite bez pokrića i osiguranja.

Janša je kao glavne zadaće svoje vlade ove jeseni naveo i osiguranje potpore za unošenje zlatnog fiskalnog pravila u slovenski ustav, bez čega, kako je pojasnio, ne može doći do popravljanja sada loših kreditnih ocjena za Sloveniju.

Slovenski premijer pri tome nije isključio da će uz glavne mjere koje treba prihvatiti parlament možda vezati i pitanje povjerenja svojoj vladi, a nije isključio ni rekonstrukciju vlade."Vrata ove koalicije su otvorena.

Svatko tko želi pomoći dobro je došao, ali onaj koji nije sposoban ispuniti zadanu riječ postupio bi poštenije ako otiđe", rekao je Janša za tjednik "Reporter", dodajući da ne isključuje mogućnost političke krize zbog razlika u gledanjima na glavna pitanja glede izlaska iz gospodarske krize.