c S
Dnevne novosti

Ministarstvo rada: nema pravnog temelja za registraciju SNH

22.08.2012 07:22 ZAGREB, 21. kolovoza 2012.(Hina), Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava priopćilo je da nema pravnog temelja za upis Sindikata nezaposlenih Hrvatske u Registar udruga koji ministarstvo vodi temeljem Zakona o radu i u koji se upisuju sindikati, udruge poslodavaca i njihove udruge više razine.

Ministarstvo je reagiralo u povodu odbijanja upisa "Sindikata nezaposlenih Hrvatske" u Registar udruga, a o čemu su predstavnici tog sindikata održali konferenciju za novinare.

U priopćenju Ministarstva se navodi da je člankom 60. Ustava Republike Hrvatske određeno da radi zaštite svojih gospodarskih i socijalnih interesa pravo udruživanja u sindikat imaju svi zaposleni u Republici Hrvatskoj, iz čega proizlazi da pravo udruživanja u sindikat pripada samo radnicima.

Člankom 2. Zakon o radu jasno definira da je radnik fizička osoba koja u radnom odnosu obavlja određene poslove za poslodavca, dok članak 226. tog zakona propisuje da radnici imaju pravo po svojem slobodnom izboru utemeljiti sindikat i u njega se učlaniti.

Svrha utemeljenja sindikata, slijedom odredbe članka 233. Zakona o radu, mora biti zaštita i promicanje interesa njegovih radnika članova da tijekom pregovora o sklapanju kolektivnog ugovora prema poslodavcima mogu industrijskim akcijama ostvariti svoje ciljeve.

Budući da "Sindikat nezaposlenih Hrvatske" predviđa u svom članstvu imati nezaposlene osobe i studente, a prijedlogom Statuta ne propisuje i jasno razlikovanje svrhe udruge u odnosu na eventualne članove radnike i članove koji to nisu, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je odbilo zahtijevani upis u smislu obveze poštivanja zahtjeva da se u registar udruga koji se vodi temeljem Zakona o radu upisuju samo nedvojbeno interesne udruge radnika.

Pojednostavljeno, "Sindikat nezaposlenih Hrvatske" ne udovoljava temeljnim uvjetima za upis u registar sindikata, ističe se u priopćenju. Ministarstvo dodaje i da su Sindikat umirovljenika i Sindikat hrvatskih seljaka registrirani kao organizacije civilnog društva pri Ministarstvu uprave.