c S
Dnevne novosti

Počelo suđenje Džeki za ratne zločine nad Hrvatima

22.08.2012 07:14 SARAJEVO, 21. kolovoza 2012.Hina, Pred raspravnim vijećem suda Bosne i Hercegovine u utorak je počelo suđenje Edinu Džeki, bivšem pripadniku Armije BiH koji je optužen za ratne zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjene na području hercegovačkog sela Trusina i u Jablanici.

Džeko je tijekom rata u BiH bio pripadnikom posebne postrojbe "Zulfikar" koja je djelovala pri glavnom stožeru Armije BiH. Za ubojstva i zlostavljanja civila i zarobljenih pripadnika HVO u Trusini i Jablanici ranije su optuženi zapovjednik te postrojbe Zulfikar Ališpago i njegov zamjenik Nihad Bojadžić, kao i još nekoliko nižih časnika i vojnika i njima se trenutačno sudi.

U uvodnoj rječi na početku suđenja, državna odvjetnica Sanja Jukić najavila izvođenje velikog broja svjedoka i materijalnih dokaza koji bi trebali nedvojbeno potvrditi da je Džeko sudjelovao u ubojstvu šest hrvatskih civila i trojice pripadnika HVO zarobljenih u Trusini travnja 1993. godine, kao i za zlostavljanje Hrvata zatočenih u zatvoru u Jablanici. "Uvjereni smo da ćemo dokazati njegovu krivnju za ove zločine", kazala je državna odvjetnica.

Pojasnila je pri tom kako je Džeko u postrojbi "Zulfikar" imao posebni status te je bio u poziciji izdavati zapovjedi, uključujući i one za ubojstva zarobljenika.Izvođenje prvog svjedoka optužbe najavljeno je za 28. kolovoza. Edin Džeko je nakon završetka rata u BiH emigrirao u SAD, no američke su ga vlasti na zahtjev Suda BiH izrućile u prosincu 2011. godine i od tada se nalazi u pritvoru u Sarajevu.

Zbog istih zločina zbog kojih se sudi Džeki SAD su BiH izručile i Rasemu Handanović, također bivšu pripadnicu postrojbe "Zulfikar". Ona je priznala odgovornost za ubojstva hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u Trusini, te je na temelju sporazuma kojega je sklopila s državnim odvjetništvom BiH u travnju ove godine osuđena na pet i pol godina zatvora.