c S
Dnevne novosti

Srbija će zbog Kosova kasniti u približavanju EU

23.08.2012 07:10 BEOGRAD, 22. kolovoza 2012.(Hina), Član odbora za europske integracije srbijanskog parlamenta Laslo Varga izjavio je da će Srbija zbog odnosa s Kosovom čekati još godinu dana do određivanja datuma za početak pregovora s EU.

"Šanse da Srbija na proljeće ili ljeto iduće godine dobije datum za početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji, kako se to neki nadaju, veoma su male", kazao je Varga u razgovoru za beogradski list Politika.

On je podsjetio da će Europska komisija u listopadu objaviti svoje izvješće o napretku Srbije. Ako ne bude određen datum za početak pregovora, a šanse su po njegovim riječima male, Varga smatra da će Europska komisija Srbiji vjerojatno postaviti neke zadatke.

"Na pitanje napretka Europska komisija se, po pravilu, vraća nakon godinu dana, a to znači iduće jeseni i zato mislim kako je malo realno da se datum početka pregovora dobije u prosincu 2013. godine", pojasnio je Varga.

Ako se pokrene politički dijalog s Prištinom, nije realno očekivati da će se on završiti u roku od dva-tri mjeseca, a pošto je to najvažniji uvjet, sigurno će trebati godinu dana čekati do određivanja datuma za početak pregovora, dodao je Varga.